Kina: Hong Kong nema pravo odlučivati o ustavnosti zakona o nošenju maski

Najviše kinesko pravosudno tijelo saopštilo je da sudovi u Hong Kongu nemaju pravo donositi odluke o ustavnosti zakona na osnovu mini-ustava Hong Konga, pa tako ni o zakonu koji se odnosi na uvođenje zabrane nošenja maske na licu.

Kinesko državno vijeće, odnosno kabinet vlade, postavio je Tang Ping-keunga, poznatog i kao Chris Tang, za novog šefa policije u Hong Kongu, prenosi Xinhua.

Imenovanje je uslijedilo nakon povlačenja Stephena Loa s te dužnosti.

“O tome jesu li zakoni koji se odnose na Posebnu administrativnu regiju Hong Konga u skladu Osnovnim pravom Hong Konga može odlučiti jedino Stalni odbor Nacionalnog kongresa”, kazao je u saopštenju Yan Tanwei, glasnogovornik komisije za zakonodavna pitanja Stalnog odbora kineskog Nacionalnog kongresa.

“Niti jedna druga vlast nema pravo donositi presude i odluke”, dodaje Yan.

Saopštenje je uslijedilo nakon što je u ponedeljak Visoki sud u Hong Kongu presudio da je neustavan zakon o zabrani nošenja maski za lice iz vremena kada je taj grad pod kineskom kontrolom bio britanska kolonija.

Sud je odlučio da je taj zakon u suprotnosti sa “osnovnim zakonom”, mini-ustavom Hong Konga, pod kojim je grad 1997. godine vraćen pod kinesku vlast, prenosi Reuters.

U odluci suda se navodi da zabrana nošenja maski za lice krši osnovna prava u većoj mjeri nego što je razumno potrebna za postizanje svoje svrhe, prenosi AP.

Vlada Hong Konga, koja se suočava sa višemjesečnim i vrlo nasilnim protestima, prošlog mjeseca je iskoristila ovlaštenja  iz zakona o vanrednim situacijama kako bi uvela zabranu nošenja maski za lice.

(Fena)