Poslanici Skupštine HNK-a učili o evropskim integracijama

Poslanici Skupštine Hercegovačko-neretvanskeog kantona, predstavnici Stručnih službi Skupštine HNK-a i Vlade HNK-a učestvovali su u radionici o europskim integracijama i pristupnom procesu.

Radi se o aktivnostima twinning projekta Evropske unije (EU) “Osnaživanje i nastavak podrške parlamentima BiH u poslovima evropskih integracija”.

Po riječima pravne savjetnice Narodne skupštine Mađarske Klara Szalay, s obzirom da su nadležnosti u Bosni i Hercegovini podijeljene između kantonalnee, entitetske i državne vlasti, potrebno je da se sve zakonodavne strukture upoznaju s procesom usklađivanja legislative s evropskom pravnom stečevinom.

“Danas smo govorili o federalnim strukturama, na primjer belgijskim federalnim strukturama, i kako one funkcionišu, dok je predstavnica Hrvatskog sabora upoznala učesnike radionice s iskustvima Republike Hrvatske u procesu pristupanja Evropskoj uniji”, dodala je Szalay.

Pored radionica koje su namijenjene svim predstavnicima izvršne i kantonalne vlasti, a na kojima se obrađuju općenite teme, u okviru projekta “Osnaživanje i nastavak podrške parlamentima BiH u poslovima evropskih integracija” biće organizovani i posebni treninzi za predstavnike lokalnih vlasti, koji će u budućnosti biti zaduženi za EU pitanja u svojim sredinama.

Spomenuti twinning projekat otvoren je u junu ove godine, provodiće se do ljeta 2021. godine, a ukupna vrijednost projekta je 2,3 miliona eura.

Projektom su obuhvaćeni Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, Parlament Federacije Bosne i Hercegovine, Narodna skupština Republike Srpske, Skupština Brčko Distrikta i deset kantonalnih skupštine, a provešće ga konzorcij, koga čine predstavnici Narodne skupštine Mađarske, Parlamenta Austrije i Hrvatskog sabora.

(Fena)