Prevent tuži Volkswagen

Dobavljač dijelova za njemačku auto kompaniju Volkswagen, Prevent Group, u ponedeljak je podnio tužbu, u kojoj se navodi da je njemački proizvođač automobila koristio antikonkurentne taktike za otežavanje poslovanja većih dobavljača ,poput njihove kompanije u korist manjih suparnika u SAD

U tužbi podnesenoj na američkom Okružnom sudu u Detroitu, dobavljač auto dijelova navodi da je Volkswagen izvukao pismena priznanja od dobavljača da ne prodaju svoje kompaniji Prevent Groupu, piše Reuters.

Volkswagen nije odmah odgovorio na zahtjev Reutersa za komentar.

Kompanija, koja traži odštetu veću od 750 miliona dolara, saopštila je da je Volkswagen, nakon skandala sa dizel emisijama, iskoristio svoju tržišnu snagu da izvrši pritisak na manje dobavljače i zaustavi bilo koje akvizicije kako bi smanjio troškove.

Volkswagenovi dobavljači nižeg nivoa nisu imali drugog izbora osim da pretrpe bankrot ili da se povinuju Volkswagenovim “nepoštenim uslovima i cijenama”, navodi Prevent u izjavi.

U 2016. godini, Volkswagen i dva njegova dobavljača, u sklopu Preventa, razriješili su spor oko ugovora koji je pogodio proizvodnju u više od polovine njemačkih fabrika proizvođača automobila i prijetio da će narušiti njegov oporavak od skandala sa dizel emisijama.

(Fena)