Sve pod punom kontrolom?

Šta žene rade kada se podvrgnu operaciji na donjem dijelu stomaka: Tahliah Debrett Barnett, poznata kao pjevačica i umjetnica performansa FKA, morala je ukloniti šest dobroćudnih tumora iz materice krajem 2017. godine – i ubrzo nakon toga zaplesala za reklamu režisera Spikea Jonze kroz kulise jednog apartmana, toliko žestoko da joj je rana od operacije pukla.

Barnett, rođena 1988. godine, navikla je da ima potpunu kontrolu nad svojim tijelom. Graciozna plesačica otkrivena je na ulicama Londona 2012. godine. Magazin “i-D” stavio je njenu fotografiju na naslovnu stranicu, kao simbol britanske omladinske kulture. Od tada, Barnett nije samo modna, već i pop zvijezda. Njena muzika koja oscilira između elektronike i R&B-a slavi se koliko i njeni umjetnički video spotovi, u kojima često prolazi kroz uznemirujuće metamorfoze.

Bolest je Barnett učinila i traumatizovanom, ali  i katarzičnom: „Naučila sam koliko je moje tijelo dragocjeno“, kaže, „i da ga mogu učiniti još boljim“.

Da bi to demonstrirala, za klip njenog singla „Cellophan“ naučila je pol dancing, jedan senzualni, ali rizični čin snage.

Samopouzdanje postoji i na njenom novom albumu “Magdalena”, gdje jednim krhkim zvukom pokazuje i objašnjava šta znači postati odrasla žena.

Prevladavati bol, svakako.

Lj. G.

(NovaSloboda.ba)