Tužilaštvo TK: Uhapšeni Ivan Bunoza, Mate Pavković, Ivan Vukšić i Erna Mehmedović osumnjičeni za organizovani kriminal

Pripadnici Federalne uprave policije danas su, po nalogu Kantonalnog tužilaštva Tuzla, na području Hercegovine lišili slobode članove Ivanu Bunoza i Matu Pavkovića, članove Nadzornog odbora GIKIL-a od januara 2017. godine, Ivana Vukšića, koji je od septembra 2019. godine bio nezakonito imenovani punomoćnik firme GSHL (firma suvlasnik u GIKIL-u) i sekretara GIKIL-a Ernu Mehmedović.

Oni su uhapšeni nakon pretresa na nekoliko lokacija u Ljubuškom i Posušju, dok su pripadnici MUP-a TK izvršili pretres u firmi GIKIL u Lukavcu.

Osumnjičeni su da su postali članovi kriminalne grupe, koju je organizovao bivši predsjednik NO GIKIL-a Pramod Mittal, odnosno za krivična djela organizovani kriminal i zloupotreba položaja i ovlaštenja.

Tužilac Tužilaštva Tuzlanskog kantona Ćazim Serhatlić kazao je da se radi o ranije proširenoj istrazi.

“Otkrili smo da postoje elementi i za druga krivična djela. Sve su te radnje proširene na Pramod Mittala, jer je on, kao vođa kriminalne grupe, uvijek na prvom mjestu. Ostala lica su okarakterisana kao članovi njegove grupe. Trebaju se još uraditi određena vještačenja, kako bismo utvrdili količinu imovinske koristi. Trebamo saslušati veliki broj svjedoka i možda se istraga na ovom završi, a možda se proširi na veći broj lica”, rekao je Serhatlić.

Kako navode u Tužilaštvu TK, osumnjičeni su svjesno djelovali u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi za Pramod Mittala, koji je nakon hapšenja, pobjegao u Indiju i još se nije javio niti na jedno saslušanje tokom istrage, a kao razlog navodi bolest.

“Pojavili su se njihovi branioci i izostanak opravdali da su osumnjičeni bolesni i da imaju poštedu nekih mjesec dana. Vidjećemo šta će biti u narednom periodu”, navode iz Tužilaštva TK. 

Podsjećanja radi, istraga je ranije otvorena protiv više odgovornih osoba u menadžmentu ili nadzornim odborima GIKIL-a u periodu od 2003. godine do danas, koji su osumnjičeni za krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa zloupotrebom ovlaštenja u privrednom poslovanju i zloupotreba položaja i ovlaštenja.

(Fena)