“Zagrljaji” Safeta Zeca u Istorijskom muzeju BiH na Dan državnosti BiH

Grad Sarajevo i Atelje “Safet Zec”, u saradnji sa Istorijskim muzejom BiH, organizatori su izložbe radova Safeta Zeca iz njegovog opusa “Zagrljaji”, koja će u toj muzejskoj instituciji biti otvorena 25. novembra, na Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Umjetnik Safet Zec kazao je u izjavi za novinare da su radovi iz opusa “Zagrljaji” zapravo prisjećanje na rastanke, kao temu koja nas duboko dira.

“Ti rastanci, ruke govore mnogo”, naglasio je.

Dodaje da su djela iz ciklusa “Zagrljaji” prethodno krasila zidove venecijanske crkve “Santa Maria della Pieta”, a dolaze u Sarajevo uz podršku Grada Sarajeva.

“Izložbu ću dopuniti djelima iz istog ciklusa, koja su u Sarajevu, a Venecija ih nije vidjela. Odabrao sam Istorijski muzej, jer odlično komunicira sa porukom koju šalju moja djela”, kazao je maestro Zec.

Direktorica Istorijskog muzeja BiH Elma Hašimbegović ponosna je na činjenicu da je upravo ta institucija kulture odabrana za lokaciju na kojoj će biti izloženi radovi poznatog bh. umjetnika, za koju kaže da je i dostojna jednog takvog ciklusa.  

“Safet i Ivanka Zec odabrali suI muzej BiH kao lokaciju za izložbu zbog njegovog istorijskog značaja, ali i zbog simboličke vrijednosti”,naglasila je. 

Podsjeća da je zgrada Istorijskog muzeja BiH smještena u blizini mosta Vrbanja, gdje je 1993. godine stradalo dvoje mladih (Admira i Boško), koji su dijelom bili inspiracija autoru za stvaranje radova iz opusa ‘Zagrljaji’.

I gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka istakao je važnost opusa “Zagrljaji” i činjenicu da će te radove imati priliku vidjeti bh. građani, kao i turisti.  

Susret sa novinarima upriličen je u Ateljeu “Safet Zec”, u ulici Titova, gdje je izložen dio postavke iz Fondacije porodice Zec. Autor se nada da će uskoro taj prostor, uz pomoć Grada Sarajeva, biti i proširen. Zamislio je to kao multimedijalni prostor, gdje bi bili upriličeni i raznovrsni sadržaji, kao mjesto okupljanja posebno umjetnika.          

Izložba radova Safeta Zeca iz njegovog opusa “Zagrljaji” biće otvorena na Dan državnosti Bosne i Hercegovine, a djela će biti izložena do 29. februara 2020. godine. Kako je saopšteno iz Gradske uprave, prihod od izložbe biće doprinos obnovi i poslovanju Istorijskog muzeja, kao jedne od najznačajnijih institucija kulture u BiH.

(Fena)