Dalipagić i Trninić o izgradnji autoceste Sarajevo – Beograd – Sarajevo

Zamjenik ministra saobraćaja i veza Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić boravio je u službenoj posjeti Banjoj Luci, gdje je održao sastanak s ministrom saobraćaja i veza Republike Srpske Neđom Trninićem na kome je, između ostalog, razgovarano o izgradnji autoceste Sarajevo – Beograd – Sarajevo, međudržavnog mosta s Republikom Srbijom na rijeci Savi kod Rače na trasi ove autoceste,  međudržavnog mosta s Republikom Hrvatskom na rijeci Savi kod Gradiške te o drugim infrastrukturnim projektima u Bosni i Hercegovini, kao što su Jadransko – jonska autocesta na dionici kroz našu zemlju i pruga Čapljina – Nikšić, kao i o aktivnostima iz oblasti saobraćaja.

Nakon sastanka, zamjenik Dalipagić je u prisustvu ambasadora Japana u Bosni i Hercegovini Hideyuki Sakamota i direktora Pošta Republike Srpske Miladina Radovića učestvovao na svečanosti održanoj u Poštama RS-a povodom dodjele grant sredstava u iznosu od 50.000 CHF Japanskog specijalnog fonda putem Svjetske poštanske unije (UPU), a u okviru projekta za pomoć u upravljanju rizicima od prirodne katastrofe za Pošte RS-a. Ova sredstva će Pošte RS-a iskoristiti za nabavku generatora i vodenih crpki, koji će olakšati rad i spriječiti velike gubitke u slučaju prirodnih katastrofa.

„Ovim putem se zahvaljujem Vladi i narodu Japana koji svesrdno pomažu Bosni i Hercegovini u raznim djelatnostima, a vjerujem da će se ovim projektom i dodjelom grant sredstava Pošti Republike Srpske poboljšati okolnosti rada poštanskih operatera, posebice pošta Republike Srpske“, istakao je zamjenik Dalipagić.

Takođe, tokom posjeta Banjoj Luci, zamjenik Dalipagić je u prisustvu ambasadora Sakamota i direktora Autoputeva Republike Srpske Dušana Topića učestvovao na svečanosti primopredaje vozila donacije Japana Autoputevima Republike Srpske. Radi se o donaciji u vrijednosti od oko 600.000 KM, koja je realizovana saradnjom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, odnosno Ministarstva saobraćaja i veza Bosne i Hercegovine i Vlade Japana. Predmet donacije su tri specijalizovana patrolna vozila Nissan x-trail s dodatnom opremom i dijelovima.

Tom prilikom, zamjenik Dalipagić je istakao da je svrha nabavke ovih vozila još više povećati nadzor nad bezbjednosti aobraćaja za sve korisnike autocesta i još jednom iskazao veliku zahvalnost narodu i Vladi Japana na osiguranoj vrijednoj donaciji.

V. B.

(NovaSloboda.ba)