Desetine građana okupilo se ispred Parlamenta zbog štićenika Zavoda Pazarić

Ispred zgrade Federalnog parlamenta, gdje je u toku sjednica Predstavničkog doma, okupili su se građani povodom objave uznemirujućih snimaka štićenika Zavoda za mentalno zbrinjavanje invalidne djece Pazarić.

“Svi smo mi djeca iz Zavoda Pazarić. Samo za razliku od njih, mi imamo mogućnost ustati i promijeniti stvari, ali ne radimo to. Ta sila koja se sprovodi nad tom djecom koja bi trebala biti pod zaštitom sprovodi se, takođe, i na nama samo kroz drugačije načine i mehanizme”, rekao je Alečko Kantar.

On je došao na okupljanje zbog dešavanja koja se konstantno provode u Zavodu.

“Svjedočili smo fotografijama, na kojima su djeca svezana. Činjenica da mi moramo biti na ulici i tražiti da se pobrinu za tu djecu na način kako zaslužuju to je poražavajuće”, kazala je Aida Feraget.  

Na današnjoj sjednici Predstavnički dom zadužio je radno tijelo da u roku od sedam dana provjeri sve navode o stanju u Zavodu za mentalno zbrinjavanje invalidne djece Pazarić, kao i da prikupi nalaze svih inspekcija koje su do sada odlazile u Zavod, te o svemu tome obavijesti Predstavnički dom radi odgovarajuće reakcije.

(Fena)