Mijatović pozvala na istragu otkrića o zlostavljanjima u Zavodu Pazarić

Otkrića o zlostavljanjima u Zavodu Pazarić za djecu i mlade s psiho-socijalnim hendikepima uistinu su šokantnaa. Pozivam vlasti Federacije Bosne i Hercegovine da iniciraju, po hitnom postupku, istragu slučajeva zlostavljanja u toj instituciji i da privedu pravdi odgovorne za zlostavljanja, izjavila je visoka povjerenica Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović, povodom šokantnog otkrića zlostavljanja pacijenata u Zavodu Pazarić.

“Drugo, vlasti bi urgentno trebale ostvariti napredak na zatvaranju svih takvih institucija i reformi sistema zaštite djece u skladu sa standardima ljudskih prava. Osobe zolirane u takvim institucijama pate od osjećaja napuštenosti i zanemarenosti”, kazala je.

“Kako zahtijeva Konvencija UN-a o pravima osoba s hendikepom, Bosna i Hercegovina trebala bi osigurati da sva djeca s hendikepom žive u porodičnom okruženju. U slučaju da porodica nije u stanju da osigura brigu nad djetetom s hendikepom, svi mogući napori trebaju se uložiti da se pruži alternativa zaštita unutar šire porodice, a u slučaju da i to propadne, unutar zajednice”, izjavila je povjerenica Dunja Mijatović, saopšteno je u srijedu iz Vijeća Evrope.

(Fena)