Oblačno s kišom

Jutros je u Bosni i Hercegovini oblačno s kišom.

Temperature vazduha izmjerene u 07 sati: Bjelašnica 1 stepen, Ivan Sedlo i Sokolac 5, Sarajevo i Zenica 6, Bugojno, Drvar i Jajce 7, Banja Luka, Bihać, Doboj, Gradačac, Livno, Sanski Most, Tuzla i Zvornik 8, Bijeljina 9, Grude 11, Mostar, Stolac i Trebinje 12, Neum 13 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini oblačno s kišom.

Vjetar slab do umjerene jačine jugoistočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 8 i 13, na jugu zemlje do 16 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prgnoza

Biometeorološka prognoza je loša.

Pogoršanje praćeno padavinama kod većine hroničnih bolesnika i meteoropata uzrokovaće jačanje tegoba.

Poželjno je ne izlagati se pretjeranim naporima.

Krajem dana, opšta slika djelimično će se popraviti.

—–

BIHAMK

Vozi se po pretežno mokrom i klizavom kolovozu

Polusatne obustave saobraćaja uz 15 minutno propuštanje vozila, aktuelne su u vremenu od 07 do 16 sati, na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka kod mjesta Zdaljevac, gdje se izvode sanacioni radovi. Poslije 16 sati, na ovoj lokaciji saobraća se jednom trakom, naizmjenično.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, tokom dana saobraća se dvosmjerno od 05 do 21 sat. U vremenu od 21 sat do 00,30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je u vremenu od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase koriste obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona preusmjeravaju se na alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Sporije zbog radova saobraća se i na magistralnim putevima: Sarajevo-Trnovo (u mjestu Krupac), Srebrenik-Orašje (u tunelu Ormanica), Doljani-Metković (između graničnih prelaza), Kladanj-Stupari (u mjestu Stanovi) i Ključ-Bosanski Petrovac (na prevoju Lanište).

Kolovoz je pretežno mokar i klizav, a vozače upozoravamo i na moguće sitnije odrone zemlje ili kamenja. Na svim dionicama savjetujemo opreznu vožnju, prilagođenu stanju i uslovima na putu.

Podsjećamo da je na snazi zakonska obaveza posjedovanja zimske opreme.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Iz bezbjedonosnih razloga, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)