Podignuta optužnica protiv Miladina Trifunovića za ratni zločin na području Vogošće i Ilijaša

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv       Miladina Trifunović, rođenog 1956. godine u opštini Han Pijesak, državljanina Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se tereti da je u vrijeme širokog i sistematskog napada usmjerenog na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Vogošće i Ilijaša, u periodu od jula do decembra 1992. godine, u svojstvu komandanta Vogošćanske brigade VRS, odgovoran za ubistva i smrtna stradanja, te fizička i psihička zlostavljanja većeg broja osoba nezakonito zatvorenih u objektu zvanom ”Planjina kuća” u mjestu Svrake.

Prema navodima optužnice, Trifunovići je u više navrata u ovom periodu davao saglasnost svojim podređenim, kao i lično izdavao naredbu za korištenje zatvorenih civila iz zatvoreničkog objekta “Planjina kuća” za dovođenje na prve borbene linije, gdje su isti korišteni za prisilne radove u zoni vatrenog dejstva, te korišteni kao živi štit, što je rezultiralo ubistvima najmanje 22 osobe, ranjavanjem i teškim fizičkim povredama najmanje 18 osoba, kao i zlostavljanjem više desetina zatvorenih osoba.

Optuženi se tereti za krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. u vezi sa članom 180.  te članovima 30. i 31. KZ-a BiH.

Navode optužnice, tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 62 svjedoka, od čega 6 svjedoka sa dodijeljenim mjerama zaštite, vještakom medicinske struke,  te prilaganjem 300 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

M. N.

(NovaSloboda.ba)