Ubijen ljekar Fritz von Weizsaecker, sin bivšeg njemačkog predsjednika

Fritz von Weizsaecker, sin bivšeg njemačkog predsjednika, ubijen je u napadu hladnim oružjem u utorak naveče.

Von Weizsaecker, ljekar, držao je predavanje u bolnici Schlosspark u Berlinu, kada mu je prišao muškarac iz auditorija, izjavila je glasnogovornica policije, prenose njemački mediji.

 Pedesetdevetogodišnji  Fritz von Weizsaecker je umro na licu mjesta, a napadač je priveden.

Napadač je navodno policajac, koji je prisustvovao predavanju u privatnom svojstvu.

Dvadesetak ljudi bilo je na predavanju u prostoriji u psihijatrijskom dijelu bolnice. Nekoliko prisutnih na predavanju je zadržalo napadača i predalo ga policiji. Pokrenuta je istraga ubistva.

Von Weizsacker bio je specijalista interne medicine, navodi se na internetskoj stranici bolnice. Njegov otac Richard von Weizsaecker, koji je umro prije četiri godine, obavljao je dužnost gradonačelnika Berlina od 1981. do 1984. godine i njemačkog predsjednika od 1984. do 1994. godine.

Fritz von Weizsaecker ima ženu i troje djece. Studirao je u Heidelbergu . Radio je u Univerzitetskoj bolnici u Freiburgu kao ljekar, a  od 2005. godine bio je glavni ljekar Odjela interne medicine i gastroenterologije u Schlosspark-Klinik, privatnoj bolnici,  u palati Charlottenburg. Na klinici se organizuju redovna predavanja, koja su obično usmjerena na medicinski zainteresovane laike, koji žele naučiti o bolestima i mogućnostima liječenja, piše Frankfurter Allgemeine Zeitung.

(Fena)