Bevanda: Stanje bezbjednosti u HNK-u zadovoljavajuće

Ministar unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona Slađan Bevanda izjavio je u četvrtak kako je stanje bezbjednosti u kantonu u prvih devet mjeseci bilo zadovoljavajuće.

“Na osnovu statističkih podataka i evidencija MUP-a HNK-a, po svim segmentima po kojima se stanje bezbjednosti ocjenjuje, ono je zadovoljavajuće i bolje nego u istom periodu 2018. godine”, izjavio je ministar Bevanda u četvrtak uoči sjednice kantonalne Skupštine, na kojoj su poslanici razmatrali informaciju o stanju bezbjednosti na području HNK-a.

Prema statističkim podatcima, u prvih devet mjeseci ove godine došlo je do smanjenja broja prekršajnih i krivičnih djela u odnosu na isti period prošle godine. Saobraćajni su, pak, prekršaji ostali na istom nivou kao i 2018. godine, s tim što je za 33 posto manji broj poginulih u saobraćaju.

Komentarišući migrantsku krizu, Bevanda je rekao da policija u HNK-u čini sve što je u njenoj moći kako bi povećan broj migranata što manje uticao na bezbjednost građana, iako prisustvo ljudi koji, kako je rekao, nemaju identitet i nelagalno su na području kantona, zasigurno utiče na bezbjedonosnu situaciju.

“Policija je evidentirala više desetina slučajeva, u kojima su migranti prekršili zakone ove zemlje i policija je reagovala i procesirala ih”, dodao je Bevanda.

Poručio je kako se pitanjem migranata trebaju ozbiljnije pozabaviti mjerodavni državni organi, poput Ministarstva bezbjednostiBiH i Granične policije BiH, da bi se spriječilo dalje eskaliranje krize.

Predsjedavajući Skupštine HNK-a Šerif Špago ustvrdio je kako kanton ne može puno uticati na migrantsku krizu i priljev ilegalnih migranta, dodavši kako država BiH, kao ni druge države nisu uspjele ublažiti taj talasa.

“Ono što je za nas bitno je da je MUP postupao i postupa prema migrantima zbog činjenja krivičnih i prekršajnih djela, ali i drugih oblika incidenata”,kazao je Špago.

Podsjetio je da MUP-u nedostaje 218 policijskih službenika i da i to, uz ostalo, utiče na kvalitet njihovog rada.

“Skupština je u prošlom mandatu osigurala nabavku opreme za MUP, a sada treba riješiti i ovo pitanje nedostatka policijskih službenika. Skupština i Vlada HNK-a trebaju zajedničkim snagama pokrenuti to pitanje, kako bi MUP nastavio aktivnosti na poboljšanju stanja bezbjednosti”, kazao je Špago.

(Fena)