Građani ponovo protestovali ispred deponije Uborak

Stotinjak građana i aktivista Građanske inicijative “Jer nas se tiče” održalo je u četvrtak uveče mirno okupljanje na lokalitetu regionalnog odlagališta komunalnog otpada Uborak kod Mostara, kako bi još jednom ukazali na probleme u radu te deponije, posebno iznalaženja rješenja za njeno izmještanje.

U ime Inicijative “Jer nas se tiče”, novinarima se obratio Omer Hujdur i poručio kako građani neće odustati od svojih zahtjeva, prvenstveno zatvaranja deponije u što kraćem roku.

“U prethodnom periodu sastali smo se s predstavnicima Federalnog ministarstva okoline i Gradske uprave i oni su naveli kako će najvjerovatnije doći do izdavanja nove okolinske dozvole za deponiju. Danas smo ovdje da kažemo kako se tome protivimo u svakom smislu, te kako ćemo uputiti krivične prijave protiv svih koji su učestvovali u tome i koji truju stanovništvo ovih naselja”, kazao je Hujdur.

Po njegovim riječima, Radno tijelo za traženje nove lokacije za odlaganje otpada održalo je jedan sastanak, na kome je nedostajao stručni član koji je trebao upotpuniti tim, tako da ništa nije završeno.

“Našli smo novu lokaciju, ali nadležni smatraju da je najbolja lokacija upravo ovdje”,ustvrdio je Hujdur.

Takođe je komentariso tvrdnje mostarskog gradonačelnika Ljube Bešlića o nepostojanju dokumentacije i dozvola za naselja i kuće oko deponije Uborak, te naglasio kako mještani imaju svu potpunu dokumentaciju za kuće, koje se nalaze u prvom redu oko deponije.

Inače, okolinska dozvola za regionalnu deponiju ističe 3. decembra ove godine.

Problemi s deponovanjem otpada na Uborku vuku se već duže vrijeme, a situacija je eskalirala u maju ove godine, kada je otkriveno da je na odlagalište komunalnog otpada deponovana određena količina dehidriranog mulja s postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Mostaru, za koji aktivisti tvrde da sadrži visoke koncentracije teških metala.

Stanovnici okolnih naselja u junu su deset dana blokirali odlagalište, zahtijevajući da se istraži šta je sve proteklih godina tu deponovano, te da se hitno pristupi rješavanju tog ekološkog problema.

Nakon dogovor s gradonačelnikom Mostara, odlagalište je deblokirano i nastavljeno je odlaganje otpada. Prema potpisanom sporazumu, trebao je biti formiran poseban stručni tim, koji je trebao raditi na iznalaženju mogućnosti za sanaciju i izmještanje odlagališta na novu lokaciju.

(Fena)