Mjesto gdje stanuje sreća

Ako želite krenuti prema sreći, morate se popeti visoko: da budemo tačni, do 7570 metara nadmorske visine. Tako visoka je Gangkhar Puensum, najviša planina Kraljevine Butan.

Mala zemlja na rubu Himalaje upravo je proglašena Top destinacijom 2020. od strane turističkog portala Lonely Planet.

Zašto? Jer, ovdje sreća nije apstraktni koncept, već državni cilj broj 1! Zemlja je uspostavila “Bruto nacionalnu sreću po glavi stanovnika” kao cilj svoje ekonomske politike. Kralj Jigme Khesar Namgyel Wangchuck V. (29) je rekao lijepu rečenicu: “Ova filozofija je puno više nego nit vodilja ka za sreći. Ona je suština sa kojim postižemo naš najvažniji cilj, a to je da budemo sposobni osigurati mir i sreću za svoj narod“. M

ala zamka za sve prijatelje planina: Izlet u Butan nije baš jeftin. Zemlja zahtijeva od posjetilaca da potroše 250 dolara dnevno. Uostalom, pored sreće podanika, kralj se obavezao i na klimatsku neutralnost.

I naravno, veliki je broj onih, koji mogu samo sanjati o putovanju na Himalaje.

Nešto manji od BiH, ali samo 727.000 stanovnika: Butan je zatvoren između velikih sila, Kine i Indije, na istočnom rubu Himalaje

Svetište Butana: Manastir Taktshang, koji se, takođe, naziva Tigrovo gnijezdo, nalazi se na 3120 metara nadmorske visine.

(BamS)

Z. N.

(NovaSloboda.ba)