Počela izgradnja dionice Počitelj – Zvirovići

Početak radova deset kilometara duge dionice Počitelj – Zvirovići LOT 1, kojom će Hercegovina biti direktno povezana s Evropskom unijom, odnosno graničnim prelazom Bijača, svečano je obilježen u petak kod Čapljine.

Lot 1 obuhvata trasu autoceste od početne stacionaže do mosta Počitelj i od mosta Počitelj do Petlje Zvirovići, a izvođač radova je kineska kompanija China State Construction Engineering Corporation Limited (CSCEC). Veliki most kod Počitelja nije sastavni dio ovog lota.

Vrijednost projekta iznosi 56,52 miliona eura bez PDV-a, a rok izvođenja radova je 24 mjeseca. Izgradnja poddionice Počitelj – Zvirovići finansira se iz sredstava osiguranih u okviru ugovora o zajmu sklopljenog s Evropskom investicijskom bankom (EIB).

Federalni ministar saobraćaja i veza Denis Lasić izjavio je kako je ovo jako važna dionica za jug BiH, te kako su koristi od ovoga projekta višestruke.

“Implementacija ovog projekta daće podsticaj razvoju privrede i stvoriti uslove za razvoj i napredak ovog dijela zemlje. Posebno je važno što ćemo se, u turističkom smislu, povezati i s vjerskim središtem Međugorjem, a preko Bijače s Republikom Hrvatskom, odnosno Evropskom unijom”, kazao je Lasić.

Ministar je podsjetio da je ta dionica više od četiri godine bila osporavana, odnosno tri puta je provođena konkursna procedura, te je izrazio zadovoljstvo što je sada sve to završeno i što se počinje s radovima.

ambasador Narodne Republike Kine u BiH Ji Ping naglasio je značaj početka radova navedene dionice, kazavši kako će ovaj projekat zasigurno privući i druge kineske tvrtke u Bosnu i Hercegovinu.

“Do sada Kinezi nisu bili dovoljno upoznati s bh. tržištem, ali vjerujem da će nakon ovog projekta kineski preduzetnici znati da ovdje postoje šanse za saradnju kroz infrastrukturne projekte i da će sve više dolaziti i investirati u ovu zemlju”, kazao je ambasador Ping.

Pri tom je podsjetio na ministarsku konferenciju saobraćaja i veza sljedećeg mjeseca u Sarajevu, a koja će, kako je kazao, biti prilika za saradnju u novim razvojnim strategijama.

Ceremoniji je prisustvovao i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović, koji je ustvrdio da je početak izgradnje dionice Počitelj – Zvirovići značajan iz više razloga, a jedan od tih razloga je i kvalitetna saradnja BiH s kineskim tvrtkama.

“Uz dionice koje idu prema Mostaru, možemo biti sretni da u naredne dvije do tri godine autocesta prođe Mostar i da onda ulazimo u onaj zahtjevniji dio sjeverno od Mostara i želja nam je da Mostar autocestom što prije spojimo s Konjicom”, kazao je Čović novinarima nakon svečanosti.

(Fena)