Reis Kavazović: Radićemo čestito i u dogovoru s drugima ćemo jačati BiH

Opravdati odgovornost i povjerenje koje naš narod ima u Islamsku zajednicu (IZ) i dalje ostaje naš najveći zadataka, izjavio je danas u Sarajevu reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović na svečanom prijemu organiziranom povodom obznanivanja njegovog novog mandata.

„Mi smo malobrojan narod, ali, zahvaljujući islamu i IZ, mi smo narod koji se na dvije hiljade mjesta sastaje pet puta na dan samo u domovini, a isto činimo i u domovinskim zemljama i dijaspori. Povjerenje koje muslimani imaju prema svojim džamijama i džematima, nije samo najveća, nego možda i jedina snaga koju Islamska zajednica ima“, poručio je reisu-l-ulema, kome je u Gazi Husrev-begovoj džamiji i zvanično uručena Odluka o izboru za mandatni period 2019.-2026. godine, nakon čega je položio svečanu zakletvu.

On je dodao da će ukazano povjerenje biti opravdano djelujući u duhu naše uzvišene vjere, promičući dobro, u skladu s tradicijom, društveno odgovorno, moralno i socijalno angažovano, otvoreni za dijalog i saradnju s drugim vjerskim zajednicama.

„Kritički ćemo od  nosilaca javnih mandata u političkom i društvenom životu zahtijevati više: bolje rezultate, više standarde, humaniji odnos prema životnim potrebama naših građana“, poručio je reisu-l-ulema na skupu na kome su prisustvovale brojne zvanice iz IZ, ali predstavnici javnog i političkog života iz BiH, međunarodne zajednice i diplomatskog kora.

Prema njegovim riječima, IZ će i dalje nastojati čuvati tradiciju i svojim pripadnicima pružati duhovna, etička i psihosocijalna uporišta za stabilno orijentiranje.

„Istovremeno, djelujući u svijetu koji se neprestano i ubrzano mijenja u svojim političkim, ekonomskim, kulturnim, civilizacijskim, tehnološkim i drugim strukturama i formacijama, Islamska zajednica u narednom periodu mora biti sposobna da se neprestano organizacijski mijenja i prilagođava promjenama i novim izazovima“, rekao je reisu-l-ulema, dodajući da će IZ, između ostalog, djelovati i na čuvanju naših bošnjačkih i bosanskih islamskih i kulturnih specifičnosti.

IZ će u narednom periodu, kako je naglasio, svoje djelovanje i dalje prilagođavati evropskom pravnom, socijalnom, političkom, kulturnom i ekonomskom kontekstu, jer značajan broj pripadnika Islamske zajednice u BiH, Bošnjaka i drugih žive u zemljama Zapadne Evrope, te zato što BiH kulturno-pistorijski pripada Evropi i politički je opredjeljenja za budućnost u Evropskoj unij.

Poručio je, između ostalog, da će IZ, kao evropska zajednica muslimana, nastojati razvijati svoje obrazovne i institucionalne kapacitete, kako bi na najodgovorniji način doprinosila budućnosti multireligijske, pluralne, otvorene i demokratske Evrope.

(Mina)