Vučić progovorio o rusko-srbijanskoj obavještajnoj aferi

Imao sam samo jedno pitanje za ambasadora Ruske Federacije Aleksandra Bocan Harčenka “zašto”, rekao je u četvrtak predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sjednice Vijeća za nacionalnu bezbjednost sazvane u povodu afere sa snimkom, na kome se vide ruski obavještajac i srbijanski dužnosnik u primopredaji novca.

Vučić je saopštio da je snimka nastala 24. decembra 2018. godine, te da se na njoj vidi susret ruskog potpukovnika Georgija Klebana s penzionisam potpukovnikom srbijanske vojske Z. K.

Potpukovnik Kleban više nije u Srbiji, a potpukovnik Z. K. je, po Vučićevim riječima, bio pod nadzorom srbijanskih služba bezbjednosti još od 2012. godine zbog kontakata s hrvatskom protivobavještajnom službom, a 2017. godine je “uočen značajan niz kontakata s pripadnicima ruske obavještajne službe”, prenosi Hina.

Na presd konferenciji nakon sjednice Vijeća za nacionalnu bezbjednost,t novinari nisu bili u prilici postaviti pitanja o detaljima slučaja i u vezi sa snimkom i “špijunskom aferom”, kako su slučaj okarakterisali mediji, jer je ostavljena mogućnost da “zbog obaveza predsjednika” on može odgovoriti na samo dva pitanja, namijenjena javnom tv servisu i agenciji Tanjug.

Vučić je, naglasivši kako Kleban više nije u Srbiji, istakao da su srbijanski sigurnjaci u više navrata zabilježili i dokumentirali kontakte tog ruskog obavještajca s pripadnicima vojske Srbije, te da je bilo, ukupno 10 susreta s tri izvora i tri uručenja novca, a zabilježeni su i kontakti drugih ruskih obavještajaca s devet pripadnika Vojske Srbije.

Vučić je istakao da, uprkos svemu što se desilo, Srbija neće mijenjati svoju politiku prema Rusiji i nastaviće saradnju u svim oblastima, ali će zadržati vojnu neutralnost i neće stupati ni u jedan vojni savez.

Istakavši kako je uvjeren da predsjednik Rusije Vladimir Putin o ovom slučaju “nije bio obaviješten”, Vučić nije isključio mogućnost da se snimka pojavila na društvenim mrežama upravo zbog predstojećeg susreta koji će početkom decembra imati s Putinom u Moskvi.

Vučić je podsjetio da je Srbija jedina koja nije uvela sankcije Rusiji kada su to uradile mnoge evropske zemlje, niti je ikada glasala protiv interesa Rusije i “nikada ničim nije ugrozila odnose sa Rusijom”.

“A ruskim prijateljima vjerujem da žele dobre odnose sa Srbijom, kao i mi sa njima. Ne pada nam na pamet da pravimo novu 1948. gofinu, niti da Rusiju smatramo neprijateljem Srbije”, poručio je srbijanski predsjednik.

Vučić je rekao kako se neki vojni izaslanici u Srbiji pojavljuju u svojim odorama u Raškoj oblasti, na jugu Srbije, gdje “direktno predstavljaju politička rješenja koja bi rušila integritet Srbije”, naglasio je Vučić i poručio da će zbog toga reakcija Srbije “biti snažna”.

Rekao je da ubuduće predstavnici austrijske, njemačke i bugarske službe, u okviru vojnih delegacija, više neće imati pristup informacijama i događajima od važnosti u zemlji.

On je najavio i da će javnost u Srbiji u narednom periodu vidjeti oštre akcije protiv predstavnika država koji provode takve aktivnosti, a posebno iz nekih zemalja regije, ne navodeći o kakvim mjerama je riječ, niti na koga bi se one mogle odnositi.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je, u povodu istrage o snimku na kojoj se vidi ruski obavještajac kako navodno predaje novac srpskom agentu, da “nikakve skandalozne priče i tobožnja vrbovanja od strane ruskog vojnika, srpskog vojnika, ne mogu nanijeti nikakvu štetu odnosima Rusije i Srbije”, objavila je Radio-televizija Srbije.

Bocan-Harčenko, koji se ranije u četvrtak u povodu afere sa snimkom sastao s Vučićem, ocijenio je za RTS da je “uobičajeno” da se uoči važnih sastanaka na visokom nivou pojavljuju neke provokacije i nešto skandalozno.

Ranije danas, i glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova ocijenila je snimku kao “samo posljednju u nizu provokacija”.

I glasnogovornik Kremlja ocijenio je u povodu afere da ona ne može uticati na dobre odnose Rusije i Srbije.

(Fena)