Hrvatska ministrica Divjak: Rješenje je od petka na stolu

Hrvatska ministrica nauke i obrazovanja Blaženka Divjak, u čijem resoru sindikati obrazovanja štrajkuju gotovo mjesec dana, poručila je u nedelju da su prostor za dogovor i rješenje od petka na stolu, zbog čega je važno da svi ostanu smireni i argumentovani.

“Od prvog dana krize imam jasan stav kako otvoreni dijalog, strategija saradnje i spremnost na zdrav kompromis nemaju alternativu”, napisala je Divjak u nedelju na svom Facebooku, dodavši da će svi biti na gubitku ako u prvi plan ne stave učenike zbog kojih su svi tu, prenosi Hina.

Za odnose sindikata i Vlade rekla je da su ih konačno izvukli iz ukopanih rovova i medijskih prepucavanja, te na sto stavili konkretne analize i argumente, što je za nju bio ključni cilj.

“Možda jesam uporni optimist, ali prostor za dogovor i rješenje su od petka na stolu i zato je važno da svi ostanu smireni i argumentoani, ne reaguju na neutemeljene špekulacije i igrice”. Cilj je, kaže ministrica, riješiti krizu kako bi se učenici i učitelji vratili zadovoljni i motivisani u učionice i nastavili sukreirati obrazovnu reformu.

“Ako kroz reformu tražimo od naših učenika da, umjesto učenja napamet, nauče rješavati probleme, onda je vrijeme da pokažemo primjerom kako odrasli i odgovorni ljudi mogu riješiti probleme, posebno kada su problemi kompleksni”, zaključila je ministrica Divjak.

(Fena)