Umjereno do pretežno oblačno

Jutros je u našoj zemlje umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Ponegdje na jugozapadu Bosne je zabilježena kiša.

Temperature vazduha u 07 sati: Bjelašnica 1 stepen, Zvornik 2, Bijeljina 3, Banja Luka, Sanski Most 4, Bugojno 5, Doboj, Jajce, Tuzla 6, Bihać, Ivan Sedlo, Sarajevo 8, Mostar, Trebinje 10, Livno 11, Široki Brijeg 12, Grude 14, Neum 17 stepeni.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Sunčanije na istoku i sjeveroistoku Bosne. Povremeno slaba kiša je moguća ponegdje u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne.

Vjetar slab do umjeren prije podne istočni i jugoistočni, a poslije podne u skretanju na sjeverne smjerove.

Dnevna temperatura vazduha od 13 do 19 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prgnoza

Biometeorološke prilike su povoljne.

Nakon prohladnog jutra, mjestimično uz maglu, danju će otopliti i biće ugodnije, sa više sunca.

Tegobe kod osjetljivih osoba djelimično će se umanjiti.

Poželjno je dan provesti na otvorenom, po mogućnosti van gradskih sredina.

—–

BIHAMK

Oprez zbog magle i odrona

Magla u jutarnjim satima smanjuje vidljivost u kotlinama i dolinama rijeka pa pozivamo na pojačan oprez. Pažnju skrećemo i na moguće sitnije odrone zemlje ili kamenja na kolovoz.

Zbog izvođenja neophodnih radova na prevoju Lanište na magistralnom putu Ključ-Bosanski Petrovac, danas od 09 do 16 sati dolazit će do povremenih obustava saobraćaja za teretna vozila i autobuse, pa se ovim vozilima preporučuje korištenje alternativnih pravaca. Putnička i laka teretna vozila moći će koristiti alternativni put u sklopu gradilišta.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, tokom dana saobraća se dvosmjerno od 05 do 21 sat. U vremenu od 21 sat do 00,30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je u vremenu od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase koriste obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona preusmjeravaju se na alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Sporije zbog radova saobraća se i na magistralnim putevima: Jajce-Banja Luka (kod mjesta Zdaljevac), Sarajevo-Trnovo (u mjestu Krupac), Srebrenik-Orašje (u tunelu Ormanica), Doljani-Metković (između graničnih prelaza) i Kladanj-Stupari (u mjestu Stanovi)).

Podsjećamo da je na snazi zakonska obaveza posjedovanja zimske opreme.

Povodom praznika 25 studenog/novembra Dana državnosti Bosne i Hercegovine, večeras od ponoći do 26.11. do ponoći, na snazi je zabrana prevoza eksplozivnih materija na području FBIH.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Iz bezbjedonosnih razloga, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)