Beč: Teretna bicikla će smanjiti zagađenje u vazduhu

Javni bečki prevoznik “Wiener Linien” započeo je projekat “Remihub”, s ciljem optimizacije gradske logistike. U sklopu projekta dostavljači i veleprodaje će za privremeno skladištenje svoje robe koristiti prazne garaže za autobuse. Dostava se nakon toga vrši teretnim biciklima kompanije “Heavy Pedals”.

Dostavljači su nakon privremenog skladištenja robe u autobusnim garažama, ka svojim odredištima krenuli teretnim biciklima kapaciteta do 200 kilograma. Na taj način se zadnjih par metara dostave vrši bez CO2 emisija.

Pilot projekat će biti testiran do decembra ove godine, a prva dostava je bila namijenjena za vrtiće ovog dunavskog grada.

Istraživački projekat “Remihub” je kreativno rješenje problema CO2 emisija namijenjeno privremenoj upotrebi već postojećih i centralno smještenih skladišta. Cilj je skratiti i pojednostaviti logističke lance uz pomoć čvorova i na taj način dodatno doprinijeti već visokom kvalitetu života u Beču.

Rezultate projekta će evaluirati bečki Tehnički univerzitet (TU). Projekti kao što je ovaj spadaju u bečki akcioni plan “Nachhaltige Logistik 2030+” ili “Održiva logistika 2030+”, koji je Grad Beč razvio zajedno sa pokrajinom Donja Austrija, saopšteno je iz Eurocom-PR.

(Fena)