Bevanda potpisao pristupanje BiH Multilateralnoj konvenciji o uzajamnoj administrativnoj pomoći u porezne svrhe

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda potpisao je u Parizu pristupanje Bosne i Hercegovine Multilateralnoj konvenciji o uzajamnoj administrativnoj pomoći u porezne svrhe, saopšteno je iz ministarstva.

Potpisivanje je održano u okviru obilježavanja desetogodišnjice Globalnog foruma.

Multilateralna konvencija o uzajamnoj administrativnoj pomoći u poreznim stvarima (MAC) predstavlja najopširniji multilateralni instrument koji omogućava sve oblike međunarodne porezne saradnje, kao što su razmjena informacija na zahtjev, spontana razmjena informacija, simultane nadzore, obavljanje poreznih istraga u inozemstvu, dostavu dokumenata u drugoj državi, pomoć u prikupljanju poreza, mjere osiguranja, automatsku razmjenu poreznih informacija, te zajedničke inspekcije, a sve u cilju borbe protiv porezne evazije i izbjegavanja plaćanja poreza.

Pristupanjem ovoj Konvenciji, Bosna i Hercegovina se pridružuje grupi od preko 125 zemalja potpisnica. 

U odnosu na bilateralne sporazume o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, ova Konvencija ima širu primjenu, te predstavlja pravni osnov za automatsku razmjenu informacija.

Ministarstvo finansija i trezora BiH u postupcima međunarodne saradnje u porezne svrhe ima ulogu koordinatora između nadležnih institucija (Federalno ministarstvo finandija, Ministarstvo finansija Republike Srpske i Direkcija za finansije Brčko Distrikta), te predstavlja kontakt tačku za saradnju s Globalnim forumom.

Nakon potpisivanja, slijedi proces ratifikacije sukladno Zakonu o zaključivanju i izvršavanju međunarodnih ugovora.

Bosna i Hercegovina pristupila je Globalnom forumu u julu 2018. godine, i time se obavezala da će provoditi standarde razmjene poreznih informacija.

V. B.

(NovaSloboda.ba)