Izložba murala 8. Street Arts Festivala Mostar

Street Arts Festival Mostar predstaviće u petak, 29. novembra, u Galeriji Virus u 19 sati, izložbu murala oslikanih na ovogodišnjem osmom izdanju Festivala.

Posjetioci će imati priliku na jednom mjestu pogledati fotografije novih urbanih markera, koji se nalaze na mostarskim ulicama, a čiji autori su iz Bosne i Hercegovne, Hrvatske, Srbije, Italije, Španjolske, Brazila, Njemačke, Argentine i SAD.

Autor većine fotografija je sarajevski fotograf Branimir Prijak, a nekoliko njih su okom svoje kamere zabilježili Iris Ivković, Inga Kotlo, Amela Kreso, Sanel Kajan i Ajdin Kamber. Sponzor izložbe je ZK Office.

„Ulična umjetnost u Mostaru ima značajnu ulogu. To je prostor slobode, koji na suptilan način privlači energiju mladih ljudi, oživljava i artikulira određene prostore te potiče na dijalog“, kaže arhitektica Senada Demirović Habibija.

Street Arts Festival Mostar pokrenut je 2012. godine kao omladinska inicijativa i nastavio se razvijati sve do danas i postao jedan od značajnijih festivala ulične umjetnosti u regiji i šire, saopštili su organizatori.

(Fena)