U Hercegovini sunčano, u ostatku zemlje oblačno

Jutros je u Hercegovini i na jugozapadu Bosne vedro, a u ostalim područjima oblačno vrijeme.

Temperature vazduha u 07 sati: Bjelašnica 0 stepeni, Livno 1, Široki Brijeg 2, Ivan Sedlo 3, Gradačac, Grude, Sarajevo, Stolac 4, Bihać, Brčko, Drvar 5, Bugojno, Jajce, Sanski Most, Tuzla 6, Zenica 7, Mostar 10, Neum 12 stepeni.

Danas će u Hercegovini i na jugozapadu Bosne preovladavati sunčano vrijeme. U ostatku naše zemlje oblačno, uz djelimično razvedravanje poslije podne.

Vjetar slab istočni i sjeveroistočni.

Dnevna temperatura vazduha od 6 do 12, na jugu od 13 do 18 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prgnoza

Biometeorološke prilike su povoljnije.

U Bosni će se, nakon prohladnog jutra, opšta slika postepeno popravljati, u Hercegovini većim dijelom dana sunčanije i ugodnije.

Tegobe kod osjetljivih osoba djelimično će se umanjiti.

Poželjno je posvetiti pažnju primjerenom oblaćenju, a toplije periode dana iskoristiti za aktivnosti i boravak na otvorenom.

Sa večernjim satima, usljed blizine pogoršanja, opšta slika će biti nešto lošija.

—–

BIHAMK

Magla smanjuje vidljivost, oprez zbog odrona

Magla ovog jutra smanjuje vidljivost u planinskim predjelima, kao i u kotlinama i uz riječne tokove. Izdvajamo putne pravce: Olovo-Kladanj, Bugojno-Novi Travnik, Glamoč-Mliništa, Livno-Kupres, Bihać-Velika Kladuša i Turbe-Banja Luka, kao i dionice u dolinama rijeka Une i Save.

Kolovoz je mjestimično vlažan, a pažnju skrećemo na učestale sitnije odrone zemlje ili kamenja.

Povodom praznika 25 studenog/novembra Dana državnosti Bosne i Hercegovine, večeras do ponoći, na snazi je zabrana prevoza eksplozivnih materija na području FBIH.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, tokom dana saobraća se dvosmjerno od 05 do 21 sat. U vremenu od 21 sat do 00,30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je u vremenu od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase koriste obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona preusmjeravaju se na alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Sporije zbog radova saobraća se i na magistralnim putevima: Jajce-Banja Luka (kod mjesta Zdaljevac), Sarajevo-Trnovo (u mjestu Krupac), Srebrenik-Orašje (u tunelu Ormanica), Doljani-Metković (između graničnih prelaza) i Kladanj-Stupari (u mjestu Stanovi).

Podsjećamo da je na snazi zakonska obaveza posjedovanja zimske opreme.

Na  graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Iz bezbjedonosnih razloga, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)