Hrvatska: Štrajk u školama se nastavlja dok sindikati ne usvoje rješenje

Štrajk u osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj nastavlja se do petka, a hoće li i dalje, zavisi o tome hoće li sindikati prihvatiti paket povećanja plata od 10.4 posto koji im je Vlada ponudila u utorak naveče.

Hrvatski premijer Andrej Plenković naveo je četiri datuma na koja bi se postupno povećale plate zaposlenicima u hrvatskim školama.

Od 1. decembra, plate bi se kroz dodatak granskom kolektivnom ugovoru povećava za 3 posto, od 1.januara povećale bi se za još dva, od 1. juna 3 posto, te od 1. oktobra još 2 posto.

“Ukupno bi se u 2020. godini plata povećala 10,4 posto. Uz to, stavljamo osigurač od 1 posto zbog koeficijenta, o kojima će se odlučivati nakon izbora, da se izbjegne politizacija, i o kojima bi uredba vrijedila za cijelu sljedeću godinu. Očekujemo da će, nakon što sindikati provedu odgovarajuće procedure, doći do okončanja štrajka i da škola počne od petka”, rekao je Plenković.

Predstavnik sindikata Branimir Mihalinec izjavio je da to nije ono što su sindikati tražili, te da će prepustiti članstvu da se izjasni o tome budući da se, kao je kazao, radi o njihovim platama, prenosi Hina.

Sastanak sa sindikatima, koji je počeo u utorak oko 16,30 sati, završio je oko ponoći.

Zbog štrajka u školama koji u srijedu ulazi u 33. dan, učenici osnovnih i srednjih škola propustili su 13 dana nastave. Prema najavi hrvatske ministrice nauke i obrazovanja Blaženke Divjak, propušteno će se nadoknaditi produženjem školske godine i skraćivanjem praznika.

(Fena)