Održan sastanak tužilaštava iz regije nadležnih za ratne zločine

U okviru regionalnog projekta o ratnim zločinima, koji Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) provodi u BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, u Sarajevu je održan sastanak, koji je okupio predstavnike nadležnih tužilaštava iz regiona i predstavnike Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove.

Oni su, kako je saopšteno, imali priliku detaljno prezentirati i identifikovati razlike između nacionalnih pravnih okvira koje predstavljaju prepreke ili stvaraju određene dileme prilikom pružanja međunarodne pravne pomoći i prekogranične saradnje u predmetima ratnih zločina.

Razgovarali su i o prevazilaženju drugih izazova u procesuiranju predmeta ratnih zločina.

Lideri zemalja Zapadnog Balkana na samitu u Londonu u julu 2018. godine, potpisali su Zajedničku deklaraciju o ratnim zločinima, u kojoj su, između ostalog, istakli značaj pružanja podrške i uklanjanja prepreka koje stoje na putu učinkovitoj regionalnoj suradnji, uključujući putem razmjene informacija, ssradnje između tužilaštava, brže uzajamne pravne pomoći, te izbjegavanja preklapanja nadležnosti.

M. N.

(NovaSloboda.ba)