Pretežno oblačno s kišom

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. U Bosni ima dosta magle.

Temperature vazduha izmjerene u 07 sati: Livno -1 stepen, Bjelašnica 0, Bugojno, Sarajevo i Srebrenica 1, Ivan Sedlo 2, Drvar i Jajce 3, Bihać i Zenica 4, Sanski Most 5, Gradačac, Grude, Široki Brijeg i Tuzla 6, Banja Luka, Doboj i Stolac 7, Mostar 9, Trebinje 10, Neum 13 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vijeme. U Bosni će prije podne biti dosta magle. Kiša se očekuje od poslijepodnevnih sati prema kraju dana. Glavnina padavina je u Hercegovini. U Bosni slabija kiša.

Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 10 i 16 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prgnoza

Biometeorološka prognoza je loša.

Pogoršanje vremenskih prilika praćeno povećanim naoblačenjem, padavinama i povremeno jačim udarima juga, kod većine hroničnih bolesnika i meteoropata uzrokovaće izraženije tegobe.

Moguće su meteoropatske reakcije, poput reumatskih bolova, razdražljivosti, dekoncentracije.

Hronični bolesnici trebali bi umanjiti aktivnosti.

—–

BIHAMK

Smanjena vidljivost zbog magle

Na smanjenu vidljivost zbog jutarnje magle upozoravamo na dionicama koje prolaze kroz kotline i uz riječne tokove. Izdvajamo autoput A-1 Zenica-Sarajevo, kao i puteve na području Sarajeva, Trnova, Tomislavgrada, Livna, Glamoča i Bosanskog Grahova.

Polusatne obustave saobraćaja uz 15 minutno propuštanje vozila, aktuelne su od 07 do 16 sati, na putnom pravcu Jajce-Crna Rijeka kod mjesta Zdaljevac, gdje se izvode sanacioni radovi. Poslije 16 sati na ovoj lokaciji saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, tokom dana saobraća se dvosmjerno od 05 do 21 sat. U vremenu od 21 sat do 00,30 sati, vozila se propuštaju naizmjenično, dok je u vremenu od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase koriste obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona preusmjeravaju se na alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Sporije zbog radova saobraća se i na magistralnim putevima: Sarajevo-Trnovo (u mjestu Krupac), Srebrenik-Orašje (u tunelu Ormanica), Doljani-Metković (između graničnih prelaza) i Kladanj-Stupari (u mjestu Stanovi).

Podsjećamo da je na snazi zakonska obaveza posjedovanja zimske opreme.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Iz bezbjedonosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)