Bh. državljanin izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj su poginula dva migranta

Dva ilegalna migranta iz Sirije poginula su u četvrtak rano ujutro u Sloveniji u saobraćajnoj nesreći, koju je izazvao njihov vozač, 42. godišnjak iz Bosne i Hercegovine.

Kako je objavila slovenska policija, nesreća se dogodila oko 1 sat i 30 minuta poslije ponoći, na autocesti koja vodi iz Ljubljane prema Kopru, na dionici Brezovica-Vrhnika.

Vozač je u vožnji od Ljubljane prema Vrhniki preticao teretno vozilo, ali je prilikom vraćanja u desnu kolovoznu traku izgubio kontrolu i udario u zaštitnu ogradu, nakon čega se automobil počeo prevrtati, pojasnila je policija.

Iz prtljažnika su pri tom ispale tri osobe, od čega su dvije poginule, dok je treća zadobila povrede opasne po život.

U vozilu je uz vozača bilo još osam osoba, državljana Sirije ,koji su prije toga ilegalno prešli državnu granicu, a još jedna osoba iz te grupe je u nesreći dobila lakše povrede, kazao je na konferenciji za novinare Primož Kadunc iz policijske uprave Ljubljana, prenosi Hina.

Prema nalazu policije, državljanin Bosne i Hercegovine koji je upravljao vozilom preuzeo je migrante u Sloveniji nakon što su ilegalno prešli granicu, smjestivši trojicu u prtljažnik, dok su ostali bili na zadnjem sjedištu. U vozilu je nakon nesreće nađena i jedna maloljetna osoba, koja nije bila povrijeđena.

Vozaču koji je izazvao tešku nesreću sa smrtnim posljedicama određen je pritvor, a nakon prikupljanja dodatnih podataka protiv njega će se pokrenuti krivični postupak, kako zbog saobraćajne nesreće, tako i zbog organizovanja ilegalnog prevoza migranata.

Za vozača je određeno i utvrđivanje moguće prisutnosti alkohola u tijelu, ali rezultati još nisu poznati, dok je kod migranata otkrivena sumnja na tuberkulozu, objavila je slovenska policija.

Svi preživjeli migranti iz Sirije koji nisu povrijeđenii u nesreći zatražili su u Sloveniji azil, potvrdila je policija.

Autocesta prema Kopru bila je jutros zbog nesreće i policijskih aktivnosti zatvorena punih pet sati.

(Fena)