Još 2 miliona KM za „utopljavanje“ objekata u kantonu

Dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNK-a danas je u sklopu Projekta „Energetska efikasnost u BiH” s predstavnicima Doma zdravlja Čitluk, Srednje mašinsko-saobraćajne škole u Mostaru, Doma zdravlja u Čapljini, Srednje škole u Prozor-Rami i Narodnog univerziteta u Konjicu potpisao Sporazum o razumijevanju.

”Projekat energetske efikasnsoti. u koji smo do sada uložili više od 15 miliona KM, jedan je od najbitnijih projekata ove Vlade. Na ovaj korak odlučili smo se procijenivši kako je to najefikasniji i najisplativiji način na koji možemo poboljšati uslove boravka i rada  u javnim institucijama. Tu, prije svega, mislim na područje obrazovanja, zdravstva, pravosuđa, ali i na druge javne objekte, jer današnjim činom potpisivanja Sporazuma o energetskoj obnovi još pet objekata korak smo bliže ostvarenju zacrtanog cilja – obnoviti sve javne objekte u našem kantonu”, kazao je predsjednik Herceg, te dodao ”izgled i nova energetska vrijednost institucija koje su do sada obnovljene i „utopljene“, a još više zadovoljstvo onih koji u njima borave, potvrđuju ispravnost odluke i dodatno nas osnažuju da nastavimo započete aktivnosti.

“Podsjetiti ću na to kako smo kreditnim, donatorskim i budžetskim sredstvima do sada energetski utoplili više od 30 objekata, a učinci provođenja projekta već su uveliko vidljivi kroz ugodniji boravak učenika i zaposlenih ovih ustanova, značajna smanjenja troškova energije, kao i poboljšanje vizualnog izgleda prostora u kome živimo”, zaključio je predsjednik Herceg.

Danas potpisanim sporazumom predviđena je obnova Doma zdravlja Čitluk, Srednje mašinsko-saobraćajne škole u Mostaru, Doma zdravlja u Čapljini, Srednje škole u Prozor-Rami i Narodnog univerziteta u Konjicu, za što će biti uloženo oko 2 milijuna KM.

Inače, Vlada je do sada, kroz Projekat energetske efikasnosti, kreditnim, donatorskim i budžetskim sredstvima  obnovila Srednju školu Čapljina, Osnovnu školu ‘’Fra Didak Buntić’’ Čitluk, Osnovnu školu Crnići, Srednju građevinsku školu ‘’Juraj Dalmatinac’’ Mostar, IV osnovnu školu Mostar, Srednju školu Konjic, OŠ „Silvije Strahimir Kranjčević“ u Mostaru sa sportskom dvoranom, OŠ u Neumu, Srednju školu u Jablanici, OŠ u Drežnici, OŠ „Suljo Čilić“ Jablanica – područni odjel u Ostrošcu sa sportskom dvoranom, Dom zdravlja Jablanica, OŠ Domanovići, OŠ „Suljo Čilić“ Jablanica, OŠ Bijelo Polje Mostar, OŠ Čelebići Konjic, OŠ Ilići Mostar, OŠ “Ivan Gundulić” Mostar, OŠ „Antun Branko Šimić“ Mostar, VI osnovnu školu Mostar, OŠ Gnojnice Mostar, OŠ Blagaj Mostar, OŠ “Marko Marulić” Prozor-Rama, OŠ Čapljina, OŠ Biletić polje, OŠ Služanj, Sportsku dvoranu uz OŠ Međugorje –Bijakovići, Sportsku dvoranu uz OŠ Crnići, I. OŠ Konjic, II. OŠ Konjic, Dom zdravlja Mostar, Opštinski sud u Čitluku, Službu za zapošljavanje – odjel u Čitluku i Sportsku dvoranu O.Š. Čerin.

(NovaSloboda.ba)