Pacolli daje milion eura kao pomoć Albaniji

Lider Alijanse novo Kosovo, odlazeći zamjenik premijera i ministar spoljnih poslova Kosova Behgjet Pacolli pokloniće milion eura kao pomoć Albaniji poslije zemljotresa, koji se dogodio u utorak.

“Odlučio sam sa svojom porodicom da doniramo milion eura za obnovu područja koja su stradala od zemljotresa. Ova donacija ide za obnovu i zajedno sa Vladom Albanije će se upravljati na transparentan i siguran način”, napisao je Pacoli na Facebooku.

Po kosovskim medijima, po milion eura su Albaniji dale pjevačice s Kosova Rita Ora, Dua Lipa i Bebe Redža, a kosovski pjevač Sabri Fejzullahu i njegov sin Erman, takođe pevač, 100 hiljada eura.

I mnogi drugi su na račune objavljene u medijima uplatili manje iznose.

Više od hiljadu kamiona i šlepera je otišlo u Albaniju sa osnovnim potrepštinama za građane Drača i okoline, koji su ostali bez krova nad glavom.

Na Kosovo su stigle stotine porodica iz razorenih područja, dok je Vlada Kosova u saglasnosti s Ambasadom Nemačke i GIZ-om odlučila da za njihov prihvat otvori Centar za inovacije i preduzetništvo u Prizrenu, sa 800 ležajeva, u kome su bili njemački vojnici.

U tom centru će biti smještaj, ishrana i sve drugo neophodno za život izbjeglica od zemljotresa.

Na trgu Zahir Pajaziti u centru Prištine se i dalje prikuplja pomoć i šalje Albaniji.

Predsjednik Kosova Hašim Tači danas je naložio odlazak novog kontingenta Bezbjednosnih snaga Kosova, osposobljenih za procjenu šteta, dok su takvi stručnjaci poslati i iz Policije Kosova.

(Beta)