Azijska tržišta pod pritiskom na kraju sedmice

Na azijskim berzama u petak su pale cijene dionica, jer ulagačima nedostaju smjernice s Wall Streeta i jer se plaše da bi podrška Washingtona demonstrantima u Hong Kongu mogla naštetiti trgovinskim odnosima između SAD-a i Kine.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 05.00 sati u minusu oko 0,5 posto.

Pri tom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks oslabio 0,2 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Singapuru, Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu pale između 0,1 i 1,8 posto.

Na azijskim berzama vlada oprez od četvrtka, kada je predsjednik SAD-a Donald Trump potpisao zakon koji podupire prodemokratske demonstrante u Hong Kongu.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova odmah je upozorilo da će kao odgovor preduzeti “čvrste protivmjere”.

“Nakon što su Senat i Predstavnički dom Kongresa prihvatili taj zakon, očekivalo se da će ga Trump potpisati. Očekivalo se, takođe, da će Kina oštro odgovoriti, a vidjećemo kakav će potez zapravo povući Peking”, kaže Norihiro Fujito, direktor u tvrtki Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

Donošenje tog zakona u Washingtonu izazvalo je zabrinutost ulagača da će najnovije napetosti oko Hong Konga dovesti u pitanje postizanje američko-kineskog trgovinskog sporazuma.

Posljednjih sedmica, cijene dionica rasle su upravo zahvaljujući nadi ulagača da bi uskoro mogao biti postignut parcijalni trgovinski sporazum, čime bi se završio trgovinski rat, koji traje već 16 mjeseci i koji je izazvao usporavanje rasta obe ekonomije.

Oprez na azijskim berzama posljednica je, takođe, nedostatka vijesti i smjernica s Wall Streeta, s obzirom da se u SAD-u zbog praznika u četvrtak nije radilo.

I na valutnim tržištima vlada oprez, dok se čeka daljnji razvoj situacije između SAD-a i Kine.

Tečaj dolara prema japanskoj valuti kreće se oko 109,50 jena, nakon što je u srijedu dosegnuo 109,61 jen, najvišu razinu u šest mjeseci.

Cijena eura prema dolaru već se danima kreće u uskom rasponu, oko 1,1010 dolara.

Cijene su nafte, pak, stabilne, pa se na američkom tržištu barelom jutros trguje po 58,10 dolara. Od početka mjeseca, barel je poskupio više od 7 posto.

Na londonskom je tržištu, pak, cijena barela ovoga mjeseca porasla oko 6 posto, što je njen najveći mjesečni dobitak od aprila, prenosi SEEbiz.

(Fena)