“Bosanski atlas ratnih zločina” predstavljen u Mostaru

Projekat Istraživačko-dokumentacionog centra (IDC) “Bosanski atlas ratnih zločina 92-95”, jedinstven projekat dokumentiranja ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, predstavljen je u Mostaru.

Ovaj projekat nastavak je “Bosanske knjige mrtvih”, koja se bavila istraživanjem ljudskih gubitaka i popisom žrtava ratnih sukoba u Bosni i Hercegovini krajem prošlog vijeka.

U “Bosanskom atlasu ratnih zločina”, svojevrsnom digitalnom memorijalu, imena poginulih povezana su s događajima i lokacijama precizno označenima na karti, a sve je popraćeno dostupnim fotografijama, video zapisima, sudskim presudama, izjavama svjedoka.

Po riječima direktora IDC-a Mirsada Tokače, u izradi “Bosanskog atlasa ratnih zločina” korišteno je više od 700 različitih izvora: razgovori s porodicama, posjete grobljima, vojne i policijske arhive, sudske presude, baze podataka stranih organizacija i slično.

Tokača je kazao kako cilj ovog projekta nije stvarati mitove, već upravo suprotno.

“Ovoj državi ne trebaju nikakvi mitovi. Nama trebaju detaljno istražene, provjerljive i dostupne činjenice. Nas ne zanima nikakav mit, već potpuno racionalan, argumentovan, činjenični pristup prošlosti i tek onda ćemo hladne glave biti spremni da se s njom suočimo”, poručio je Tokača i dodao kako pri izradi Atlasa nije bilo nikakve diskriminacije po bilo kojoj osnovi, nacionalnoj ili vjerskoj.

U Atlasu je zabilježeno oko 100.000 imena stradalih, a po Tokačinim riječima, istraživački posao nikada nije gotov i taj popis će se i dalje dopunjavati.

Sljedeće prezentacija projekta planirana je za 12. decembra u Sarajevu, nakon čega će svi građani putem interneta imati slobodan pristup bazi podataka “Bosanskog atlasa ratnih zločina”.

(Fena)