Hrvatski prosvjetni radnici odbili ponudu Vlade, štrajk se nastavlja

Prosvjetni radnici u Hrvatskoj su na izjašnjavanju velikom većinom odbili Vladinu ponudu, stoga se štrajk u obrazovnom sistemu nastavlja, objavili su u petak sindikalni čelnici.

Nakon dva dana provođenjasindikalnog referenduma među učesnicima u štrajku, koji je danas ušao u 35. dan, protiv Vladine ponude izjasnilo se 95,26 posto izašlih u osnovnim školama, 88,93 posto u srednjim školama i 69 posto u nauci i visokom obrazovanju, rečeno je na konferenciji za novinare.

U osnovnim školama na referendumu je učestvovalo 31.670 zaposlenih, dok se u srednjim školama izjasnilo 14.046 zaposlenika, javila je Hina.

Iz Sindikata hrvatskih učitelja, Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske i Nezavisnog sindikata nauke i visokog obrazovanja izvijestili su da se zbog takve odluke nastavlja opšti štrajk u osnovnim i srednjim školama, te povremeni štrajkovi na fakultetima.

Jutros je objavljeno da je 88 posto štrajkaša iz Sindikata Preporod odbilo Vladinu ponudu, pa će i taj obrazovni sindikat nastaviti štrajk u 383 osnovnoškolske i srednjoškolske ustanove, u kojima djeluju njegove podružnice.

Prosvjetni radnici na izjašnjavanju odbili su ponudu Vlade o povećanju plata u idućoj godini kroz dodatke od 3+1+1 posto zaposlenima u obrazovanju, uz rast osnovice za 6,12 posto svima u javnim službama.

Predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec izjavio je kako su prosvjetari izjašnjavanjem pokazali da se ne misle cjenkati i jasno rekli da svoj status žele riješiti preko koeficijenata.

Danas će sindikalna tijela analizirati rezultate i donijeti dalje odluke o načinima i oblicima pritiska. U ponedeljak se nastavlja opšti štrajk, poručio je Mihalinec.

Hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je u četvrtak da će sa sindikalcima stupiti u kontakt kada se objave rezultati izjašnjavanja, te će zavisno o tim rezultatima Vlada preduzeti sljedeće korake.

Današnjim danom štrajka, učenici u osnovnim i srednjim školama propustili su tri swedmice nastave. Prema najavi ministrice naukei i obrazovanja Blaženke Divjak, danas će školama biti poslate opcije za nadoknadu nastave koju su učenici izgubili zbog štrajka.

(Fena)