Komšić: OS BiH snažan i pouzdan oslonac državi BiH i njenim građanima

U proteklih četrnaest godina, Oružane snage Bosne i Hercegovine (OS BiH) pokazale su se kao snažan i pouzdan oslonac državi Bosni i Hercegovini i njenim građanima, te da su bolji dio našeg društva i pokazatelj da se reforme u Bosni i Hercegovini mogu provoditi na uspješan način.

Istakao je to predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić danas na ceremoniji održanoj u kasarni OSBiH „Rajlovac“, gdje je, u povodu Dana OSBiH i 14. godišnjica njihovog ustroja, upriličeno svečano postrojavanje komandi i jedinica, kome su prisustvovali predstavnici vlasti u BiH i međunarodnih organizacija, kao i članovi vojno-diplomatskog kora, te brojne zvanice i gosti.

Obraćajući se učesnicima svečanosti, Komšić je u ime Predsjedništva kao vrhovne civilne komande, potcrtao kako je primarani smisao postojanja OS BiH zaštita suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše države, „a to je ujedno i elementarni preduslov za integraciju države BiH u šire odbrambeno – bezbjedonosne sisteme, poput NATO-saveza, pod čijim okriljem, a istovremeno oslonjeni na vlastite snage, možemo biti ne samo sigurni nego i prosperitetni kao država i društvo“.

“OSBiH ne brinu samo za bezbjednost našeg društva, jer kroz djelovanje u mirovnim misijama, naročito, u ovom vremenu, u Afganistanu, pokazuju i to da su odgovoran partner svim državama i društvima, koje žele i nastoje da ostvare mir i stabilnost u svijetu. Za svaku je pohvalu spremnost i odlučnost pripadnika OS BiH da učestvuju u mirovnim misijama i time doprinose uspostavljanju i očuvanju mira u svijetu. Angažovanje naših vojnika u ovim plemenitim misijama čini nas ponosnim, ali, isto tako, s druge strane nameće obavezu da se sam materijalni položaj pripadnika OS u cijelini podigne na jedan viši nivo”, kazao je predsjedavajući bh. Predsjedništva.

Istovremeno, podsjetio je na brojne aktivnosti pripadnika OS, uključujući i vojne vježbe, poput one na Manjači u septembru ove godine u kojoj je učestvovalo više od hiljadu vojnika uz podršku NATO-a, a čime su na najneposredniji način demonstrirali spremnost OSBiH za dostizanje potrebnih NATO standarda i povećanja stepena interoperabilnosti.

“Na istom ovom mjestu prošle godine, povodom trinaeste godišnjice formiranja OS BiH govorili smo o potrebi ispunjavanja usloa za MAP. Godinu dana poslije, sa radošću možemo konstatovati da se Bosna i Hercegovina od 5.decembra 2018. godine nalazi u MAP-u i da se, shodno odluci Predsjedništva BiH, u sjedište NATO-a dostavlja godišnji Program reformi, koji će dati novu dinamiku u nastavku integracionih procesa prema NATO-u”, naglasio je Komšić, navodeći kako je proces na koji se čekalo godinama sada deblokiran.

“Danas više nikome unutar Bosne i Hercegovine ne može olako pasti na pamet da bilo kakvim političkim mahinacijama pokušava degradirati ulogu i značaj OS BiH, a nije da nismo svjedočili i takvim pokušajima. Ti pokušaji su završili i završiće neuspjehom”, precizirao je.

Istovremeno, predsjedavajući Predsjedništva BiH izrazio je uvjerenje da u budućnosti takvih pokušaja neće ni biti, jer „onaj ko se na to usudi mora znati da rizikuje sve, a da pri tome neće postići ništa“.

“U nadi da ćemo sljedeće godine, kada budemo bilježili i mali jubilej, petnaestu godišnjicu formiranja OSBiH, ponovo biti u prilici da konstatujemo nove pomake i napretke, pogotovo u oblasti integracionih procesa”, kazao je Komšić, čestitajući pripadnicima Oružanih snaga BiH godišnjicu njihovog formiranja.

U ime domaćina svečanosi, dobrodošlicu prisutnima i čestitke istim povodom uputio je načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Senad Mašović, istakavši kako su OS, uprkos brojnim izazovima, i u ovoj godini ostvarile izuzetne rezultate u različitim segmentima djelovanja, a u skladu s misijom i obavezama koje proistječu iz Zakona o odbrani BiH.

“Na svom putu razvoja i djelovanja ka ostvarivanju cilja, koji se ogleda u sticanju statusa ravnopravnog i kredibilnog partnera s vojskama članicama Sjevernoatlantskog saveza, OS BiH prolaze kroz različite kvalifikacijske kapije, a jedna od značajnih i zahtjevnih je svakako NATO koncept operativnih sposocnosti (OCC), koji podrazumjeva četvorogodišnji proces ocjenjivanja jednica i komandi po NATO-standardima”, kazao je general Mašović.

Podsjetio je kako je jedanaest jedinica OSBiH uspješno prošlo sve kvalifikacione kapije po spomenutom NATO konceptu i ocijenjene – borbeno spremnim (Combat Ready), te da je ove godine izvršeno ocjenjivanje i Bataljonske grupe lake pješadije u sklopu prve od četiri faze evaluacije.

Mašović je ukazao i na brojne druge segmente funkcioniranja OS, uključujući učestvovanje u sklopu međunarodnih mirovnih misija, iskorake u segmentu obuke i kadrovskog zanavljanja, te dostignuća u sklopu civilno-vojne suradnje,  procesa deminiranja i uništavanja viškova naoružanja.

Ocijenio je kako OS BiH danas posjeduju izuzetno profesionalan, obučen i visoko motivisan vojnički, podoficirski i oficirski kadar, koji je “prošao” niz edukacija i usavršavanja u skladu s NATO standardima i konceptom interoperabilnosti.

General Mašović izrazio očekivanje da će nadležni organi i institucije prepoznati kvalitet ostvaren u sklopu OS BiH i osigurati odgovarajuća ulaganja u odbrambeni sektor, kako bi OS dobile “razvojni budžet” i krenule u proces modernizacije, a njihovi pripadnici ostvarili bolje uslove rada i veća primanja, odnosno status koji će im osigurati uslove za dostojanstven život.

Poručio je kako će OS BiH i nadalje biti na usluzi svim građanima BiH i biti posvećene ostvarenju strateških ciljeva BiH.  

U povodu obilježavanja Dana i godišnjice OS BiH, na svečanosti u kasarni Rajlovac uručene su nagrade i pohvale najzaslužnijim pojedincima, pripadnicima odbrambenih struktura BiH, a što je učinjeno u skladu s naredbama ministrice obrane BiH i načelnika Zajedničkog štaba OS BiH, kao i pehari najuspješnijim sportskim ekipama iz sastava OS.

Ceremoniji je prethodilo intoniranje državne himne Bosne i Hercegovine, te smotra svečanog stroja i predaja raporta predsjedavajućem Predsjedništva Željku Komšiću, u čijoj je pratnji bio i zamjenik ministrice odbrane BiH za politiku i planove Sead Jusić.

Istovremeno, učesnicidogađaja bili su u prilici upoznati se o naoružanju i opremi u posjedu OS BiH, a izvedena je i metodsko-pokazna vježba, u kojoj su pripadnici OS još jednom demonstrirali najviši stepen profesionalnosti i umješnosti u realizaciji najzahtijevnijih operativnih zadataka.

(Fena)