U Srbiji dvije osobe osumnjičene za špijunažu u interesu Hrvatske

Srbijanska bezbjedonosno-informativna agencija (BIA) saopštila je u petak da su protiv dvije osobe u Srbiji podnesene prijave zbog špijunaže po nalozima pripadnika hrvatskih bezbjedonosnih i političkih struktura.

Krivične prijave su Višem javnom tužilaštvu u Sremskoj Mitrovici podnesene protiv Nikole Kajkića i Dražena Letića, prenosi Hina navode iz saopštenja, u kome stoji kako su navedeni prenosili informacije “usmjerene na ugrožavanje nacionalne bezbjednosti Srbije, međunarodnih političkih i ekonomskih interesa zemlje”.

Na osnovu prikupljenih podataka, Letić se sumnjiči da je, kao bivši pripadnik MUP-a Srbije, “uz materijalnu nadoknadu, a po nalozima pripadnika hrvatskih bezbjedonosnih i političkih struktura, angažovan da na teritoriji Srbije prikuplja informacije koje imaju obavještajni karakter”. Dvojica osumnjičenih su, navodi BIA, prenosili informacije hrvatskim obavještajnim krugovima i preduzimali druge aktivnosti kojima se pomaže rad hrvatskih obavještajnih struktura.

Letić je, prema tim navodima, dio saradničke mreže, sačinjene od više državljana Srbije, koju je navodno formirao i koristio Nikola Kajkić, rođen 1973. godine, državljanin Hrvatske, inspektor u Odjelu za terorizam i ekstremno nasilje u Policijskoj upravi Vukovarsko-srijemskoj.

Ta mreža služi za prikupljanje obavještajnih informacija, za vrbovanje osoba na teritoriji Srbije za saradnju s hrvatskim pravosuđem, te za “dolaženje do dokumentacije koja bi bila zlouporabljena u vanjskopolitičke svrhe u cilju diskreditacije Srbije”, navela je BIA, dodajući da je Kajkić svojevremeno, u periodu najintenzivnijeg korištenja Letića u obavještajne svrhe, obavljao i dužnost šefa istražnog tima za ratne zločine.

Tim su zajednički formirali MUP Hrvatske, Državno tužilaštvo Hrvatske (DORH) i Bezbjedonosno-obavještajna agencija Hrvatske radi ponovnog pokretanja istražnih radnji o ratnim zločinima, “počinjenim protiv osoba hrvatskog porijekla u rvrijeme građanskog rata u Hrvatskoj, a naročito u slučajevima koji su već okončani pravosnažnim presudama Posebnog odjela za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu”, navela je u saopštenju BIA.

Agencija je, kako se naglašava, utvrdila da je “Kajkić svoje angažovanje na teritoriji Srbije provodio ilegalno, realizujući tajne, konspirativne i obavještajne aktivnosti, mimo postojećih procedura i službenih kanala komunikacije i saradnje koji postoje između policijskih i pravosudnih struktura dviju zemalja”.

Sve to je, kako navodi BIA, realizovao “po nalogu hrvatske obavještajne službe i desničarskih političkih struktura u Hrvatskoj, s krajnjim ciljem da se pred međunarodnim instancama dovede u pitanje sposobnost pravosudnih institucija Srbije da postupaju sukladno zakonu”, te da se “ukaže na navodni politički uticaj na odluke suda i da se ugroze bezbjednost, politički položaj i ekonomska stabilnost Srbije”.

Letić je 13. jula ove godine uhapšen u međunarodnoj policijskoj akciji Srbije, Hrvatske, Češke i Švicarske u svojstvu pripadnika međunarodne organizovane kriminalne grupe, predvođene američkim državljaninom Majklom Dokovićem (čije pravo ime je Iljmija Frljučkić).

On je uhapšen, prilikom pokušaja krijumčarenja 600 kilograma kokaina, vrijednog oko 18 miliona eura, iz Urugvaja u Švajcarsku, dok je Kajkić trenutno nedostupan istražnim organima Srbije i nalazi se izvan granica zemlje, navela je BIA.

Komentarišući nedavno otkrivenu rusko-srpsku špijunsku aferu, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ocijenio je da su na teritoriji Srbije aktivne mnoge obavještajne službe, a posebno iz država regije. U komentarima te afere, pojedini srbijanski dužnosnici apostrofirali su, među ostalim Hrvatsku, Sjevernu Makedoniju i Bugarsku kao obavještajno aktivne u Srbiji.

(Fena)