Narodno pozorište Mostar obilježilo 70 godina postojanja

Izložbom istorijskih artefakata, dokumenata i fotografija iz 50.ih i 60.ih godina prošlog vijeka autora Emira Spahića i izvođenjem predstave o životu Alekse Šantića “Što te nema”, Narodno pozorište Mostar (NPM) u petak je obilježilo 70 godina svog postojanja.

Direktor Narodnog pozorišta Mostar Almir Mujkanović kazao je kako je ova izložba hronološki obuhvatila promotivne materijale, dokumente i fotografije predstava nastalih u produkciji Narodnog pozorišta Mostar u periodu 50.ih i 60.ih godina prošlog vijeka, od samog osnivanja te teatarske kuće.

“Nakon izložbe upriličena je i pozorišna predstava o životu Alekse Šantića ‘Što te nema’, a zanimljivo je spomenuti i to kako je prva predstava izvedena u NPM-u bila Hasanaginica po tekstu Alekse Šantića. To je neka mala, kratka poveznica između samih početaka i onog što se danas događa na sceni Narodnog pozorišta Mostar”, kazao je Mujkanović u razgovoru za Fenu.

Narodno pozorište Mostar svoju prvu premijeru izvelo je 27. novembra 1949. godine na sceni radničkog društva Abrašević, a dvije godine kasnije ansambl Narodnog pozorišta prešao je u novo zgradu, u kojoj i danas djeluje.

Izložba o počecima rada i sinoćnja predstava samo su dio aktivnosti koje je Narodno pozorište Mostar pripremilo u okviru obilježavanja 70. godišnjice postojanja.

“Nismo htjeli organizovati samo jedan događaj ili više događaja tokom jednog ili dva dana, jer smatramo da publika ne može konzumirati toliki broj informacija, a s druge strane i sam jubilej od 70 godina postojanja zaslužuje da se o njemu govori tokom cijele godine. Centralni i najvažniji događaj proslave, uvjetno rečeno, mogao bi biti promocija monografije Narodnog pozorišta koja je već sada pri kraju i biće predstavljena naredne godine u programu Međunarodnog festivala komedije “Mostarska liska”, istakao je Mujkanović.

Tlom januara 2020. godine, Pozorište će upriličiti i niz pozorišnih predstava, za koje će ulaz biti besplatan.

“Osim toga, organizovaćemo posjete Pozorištu za učenike osnovnih i srednjih škola, određene interaktivne radionice i još dosta drugih sadržaja”, kazao je Mujkanović.

Dodao je kako Narodno pozorište trenutno radi jednu, po njegovim riječima, jako važnu kazališnu predstavu.

“Predstava je važna zbog same tematike, a govori o identitetima. Radimo je s kolegama iz Hrvatskog narodnog kazališta, a koproducent je i Studio za izvođenee umjetnosti iz Mostara i mislim da će predstava premijeru doživjeti u decembru ove godine. Što se tiče skorije budućnosti, planiramo raditi predstavu po tekstu Martine Mlinarević, dolazi nam i ‘Mostarska liska’, ali i drugi važni projekti”, kazao je Mujkanović.

Dodao je kako je ovogodišnja pozorišna sezona Narodnog pozorišta u Mostaru najuspješnija u posljednjih 30.ak godina, što, po njegovim riječima, i priliči velikom jubileju koga Pozorište slavi.

(Fena)