Sastanak Plenkovića i sindikalaca bez dogovora, štrajk se nastavljaju

Razgovori hrvatskog premijera Andreja Plenkovića s predstavnicima sindikata u obrazovanju završeni su u petak naveče nakon tri sata bez dogovora, te će se nastaviti.

Po izlasku iz zgrade Vlade hrvastke, ministrica nauke i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je da će se razgovori nastaviti, javila je Hina.

“Nastavljaju se konsultacije sa sindikatima”, rekla je Divjak koja je, za razliku od pregovora u utorak, ovog puta nprisustvovala sastanku.

U izjavi novinarima, dodala je da je ona danas zagovarala brzo rješenje, koje će “već u ponedeljak zaustaviti štrajk”.

“Svi imaju razumijevanje za to da stvarno treba djelovati brzo, a ovaj razgovor će se još nastaviti”, dodala je.

Da se štrajk u školama nastavlja u ponedeljak, potvrdila je i predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem.

Zaposleni u obrazovanju na izjašnjavanju su odbili ponudu Vlade o povećanju plata u idućoj godini kroz dodatke od 3+1+1 posto, uz rast osnovice za 6,12 posto svima u javnim službama.

Nakon dva dana provođenja sindikalnog referenduma među učesnicima u štrajku, koji je danas ušao u 36. dan, protiv Vladine ponude izjasnilo se 95,26 posto izašlih u osnovnim školama, 88,93 posto u srednjim školama i 69 posto u nauci i visokom obrazovanju.

Predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec novinarima je rekao da se razgovarali i o koeficijentima složenosti poslova, čije je povećanje za 6,11 posto glavni sindikalni zahtjev.

“Mi smo premijera izvijestili da smo na dispoziciji preko cijelog vikenda – što je najkasniji trenutak kad nas Vlada može pozvati i reći da je našla rješenje koje će biti prihvatljivo sindikatima. Tada mi možemo, u jednom slučaju, odmah prekinuti štrajk “, rekao je Mihalinec.

(Fena)