U Mostaru organizovana ulična šetnja za borbu protiv nasilja nad ženama

Youth Power organizovao je uličnu akciju pod nazivom „Isključimo nasilje nad ženama“, gdje je preko 60 mladih ljudi, volontera i učenika iz škola s kojima sarađuju, marširalo ulicama grada Mostara s ciljem podizanja svijesti građana o sprječavanju nasilja nad ženama.

Youth Power redovno svake godine obilježava 16 dana aktivizma online kampanjama ili objavljivanjem promotivnih video materijala, a ove godine su odlučili privući pažnju na ovaj problem na malo drugačiji način. Ulicama grada Mostara marširalo je 60 mladih ljudi, koji su nosili poruke protiv nasilja i dijelili informativne letke o problemu nasilja nad ženama, koji je zastupljen u svijetu. Jedan od ciljeva akcije je bio podstaći građane Mostara da smo svi odgovorni kao društvo, kada je u pitanju nasilje, i da bi svi zajedno trebali reagovati kad vidimo nasilje i raditi na njegovom sprječavanju.

Nedim Mičijević, program menadžer nevladine organizacije Youth Power, rekao je kako ova akcija, takođe, predstavlja nastavak dugogodišnje saradnje sa osam srednjih škola.

„Akciju smo implementirali u sklopu projekta Inicijative Mladića i ona predstavlja nastavak dugogodišnje saradnje sa osam srednjih škola s područja našeg kantona. Akciji su se pridružili učenici iz svih srednjih škola i zajedno smo poslali poruku protiv nasilja nad ženama. Tužan podatak je taj što je svaka četvrta žena žrtva nasilja, a sumnja se da je taj broj mnogo veći, jer postoji velik broj žena koje ne prijavljuju nasilje. Stoga smo željeli ovom akcijom podstaći građane Mostara da reaguju na nasilje kada ga vide i da rade na njegovom sprječavanju“, rekao je Mičijević

Emina Jusufbegović, stručna savjetnica za srednjoškolsko obrazovanje iz Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK-a, kaže kako ministarstvo već 6 godina uspješno sarađuje sa organizacijom Youth Power i o projektima koje zajedno implementiraju.

„Mi kao obrazovne ustanove možemo da radimo na edukaciji podizanja svijesti kod mladih, počevši od najranijeg uzrasta, i provodimo različite preventivne programe u osnovnim i srednjim školama. Već 6 godina uspješno sarađujemo sa organizacijom Youth Power, koji su najveći fokus stavili na srednje škole. Bilo je tu i projekata, u saradnji s njima, koje smo provodili i u osnovnim školama. Podizanje svijesti i stvaranje vrijednosti koje su trajne i koje podrazumijevaju dostojanstvo i jednakost je naš zadatak“,  rekla je Emina.

Stručna savjetnica Andreja Pehar iz Zavoda za školstvo je istakla važnost kontinuiranog rada s mladima od najranije uzrasti

„Zajedno radimo na stručnom usavršavanju pedagoga iz osam srednjih škola. Cilj nam je kroz ova stručna usavršavanja osnažiti pedagoge u znanju i vještinama, kako bi oni tako osnaženi mogli se vratiti u svoje škole i provoditi program Inicijative mladića .Takođe, elim istaći važnost kontinuiranog rada s učenicima u razvoju njihovih vještina, empatije kritičkog mišljenja i prepoznavanja nasilne komunikacije .To je jako važno, kako bi kasnije ti učenici mogli na vrijeme prepoznati i uvidjeti uzroke onoga ko čini nasilje i što dalje raditi s njim“, rekla je Pehar.

Alma Drljević, školski pedagog Srednje mašinske saobraćajne škole Mostar, je govorila o radionicama koje provode u saradnji sa organizacijom Youth Power.

„Došli smo da podržimo akciju borbe protiv nasilja nad ženama i svih drugih oblika nasilja. U našoj školi se već dugih niz godina provode preventivni programi na prevenciji nasilja, koje provodimo zajedno sa organizacijom Youth Power, koja edukuje naše vršnjačke edukatore, koji kasnije prenose naučeno znanje svim ostalim učenicima u našoj školi na časovima odjeljenske zajednice. Radimo različite programe, radionice i aktivnosti kako bismo rekli nasilju NE“, rekla je Alma.

Budi Muško Klub članovi su nešto više rekli općenito o Budi Muško Klubu klubu i njegovim aktivnostima koje provode i o samoj realizaciji ove današnje aktivnosti.

„Današnja akcija je povodom 16 dana aktivizma. Borimo se protiv nasilja nad ženama. Organizovali smo marš kroz grad koji smo nazvali ‘Marš Mira’. Pridružili su nam se učenici srednjih i osnovnih škola i gosti iz Stoca i Jablanice. Ruta marša je od Španskog trga pa sve do Starog mosta. Pošto je Stari most simbol grada, odlučili smo da to bude krajnja tačka, jer Mostar je, nažalost, podijeljen grada, a mi upravo želimo pokazati svijetu i građanima da to nije tako i da se trebamo zajedno boriti protiv tih podjela i nasilja“, rekla je Lemeana Badžak.

(NovaSloboda.ba)