Nastavljaju se protesti u Hong Kongu, više hiljada na ulicama

Nakon sedmice relativnog mira, više hiljada antivladinih demonstranata, uključujući mnoge starije stanovnike, izašli su na ulice Hong Konga u nedelju, uzvikujući parole “revolucija našeg vremena” i “osloboditi Hong Kong”.

Protest, koji je održan u užurbanom trgovačkom kvartu Tsim Tsa Tsui, uslijedio je nakon što su se na stotine ljudi uputile prema američkom konzulatu, kako bi pokazale “zahvalnost” na podršci SAD-a za demonstracije koje su održavaju u Hong Kongu skoro šest mjeseci.

Mašući plakatima, na kojima je pisalo “Nikad ne zaboravite zašto ste započeli” i crne zastave sa logotipom “Revolucija sada”, demonstranti su prolazili pokraj gradske rive Kowloon, gdje se nalaze luksuzni hoteli i tržni centri.

Prošle sedmice je u Hong Kongu vladalo relativno mirno stanje, nakon što su lokalni izbori prošle nedjelje donijeli veliku pobjedu prodemokratskim kandidatima.

Međutim, aktivisti su se obavezali da će održati zamah protesta sa tri marša u nedelju.

Antivladini protesti potresli su bivšu britansku koloniju od juna, ponekad prisiljavajući vladine urede, kompanije, škole i čak međunarodni aerodrom na zatvaranje.

(Fena)