Oduzeta veća količina cigareta i rezanog duhana u vrijednosti od 105.000 KM

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje privremeno su oduzeli 20.399 paklica cigareta i 15,6 kg rezanog duhana na području Zenice, ukupne tržišne vrijednosti 105.000 KM, saopšteno je iz UIO BiH.

Službenici Odsjeka za provođenje propisa iz regionalnog centra UIO Sarajevo izvršili su pretrese na dvije akcije na području Zenice. Tom prilikom, pronašli su i privremeno oduzeli veliku količinu cigareta i duhana za pušenje, koji nisu bili obilježeni akciznim markicama Uprave za indirektno oporezivanje. Radi se o 20.399 paklica cigareta i 15,6 kilograma duhana za pušenje, za koje nije postojala vjerodostojna dokumentacija o porijeklu, a isto je bilo stavljeno u promet. Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe na tržištu Bosne i Hercegovine procjenjuje se na 105.000 KM.

Protiv lica kod kojeg su pronađene cigarete i duhan za pušenje namijenjen crnom tržištu BiH bit će podnesen izvještaj nadležnom tužilaštvu o počinjenom krivičnom djelu – nedozvoljeni promet akciznim proizvodima iz člana 210. Krivičnog zakona BiH. Akcija je provedena po uputama dežurnog tužioca i naredbi Suda BiH.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na njihovu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

V. B.

(NovaSloboda.ba)