Sabahudin – Saša Kajdić lišen slobode zbog ratnog zločina na području Prijedora

Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), locirali su, identifikovali i danas lišili slobode osumnjičenog Sabahudin Kajdića zvanog Saša, rođenog 1969. godine u Prijedoru.

Osumnjičeni se tereti da je za vrijeme širokog i sistematskog napada VRS i policije, na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Prijedora i okoline, kao pripadnik Prijedorske motorizovane brigade VRS, počinio progon civilnog stanovništva i krivično djelo zločina  protiv čovječnosti.

On se tereti da je, zajedno sa drugim pripadnicima VRS, u julu 1992. godine, u mjestu Gornja Puharska, opština Prijedor, učestvovao u prisilnom odvođenju dvojice civila bošnjačke nacionalnosti, kojima se od tada gubi svaki trag, kao i da je učestvovao u odvođenju i ubistvu dvojice civila, koji su, nakon odvođenja iz kuća, ubijeni na lokalitetu Jordan Njive.

Osumnjičeni se, takođe, tereti za mučenje i zastrašivanje većeg broja civila bošnjačke nacionalnosti.

Osumnjičeni će tokom dana biti predat postupajućem tužiocu, koji će ispitati osumnjičenog, nakon čega će donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

Istragom o navedenim događajima, bio je obuhvaćen i osumnjičeni B .M. (1952.), koji je nedavno iznenada preminuo, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

M. N.

(NovaSloboda.ba)