Štrajk upozorenja Sindikata učitelja i Samostalnog sindikata vaspitanja HNK-a

Malo vijeće Sindikata učitelja i Samostalni sindikat vaspitanja i obrazovanja HNK-a donijeli su odluku o štrajku upozorenja, koji će se održati u ponedeljak, 9. decembra, i to prvi sat prve smjene i prvi sat druge smjene.

Odluka je donesena na zajedničkoj sjednici dvaju sindikata, a kao razloge štrajka navodi se, među ostalim, neusklađivanje koeficijenata složenosti poslova i neisplata tužbi po dogovorenoj dinamici i nepoštivanje redosljeda isplate.

Takođe, u saopštenju se upozorava i problem neusvajanje Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju i Pedagoških standarda te, kako se navodi, neprihvatljiv odnos prema radnicima koji se primaju na određeno vrijeme i neraspisivanje konkursa o neprihvatljiv obračun prevoza.

Sindikati traže povećanje koeficijenata složenosti za 10 posto od 1. januara 2020. godine, ubrzanje isplata pravosnažnih presuda i poštivanje reda, hitno stavljanje u raspravu Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju i Pedagoških standarda, raspisivanje konkursa i primanje na neodređeno vrijeme radnika za kojima, kako kažu, postoji potreba već duže vrijeme, te obračunavanje prevoza po kilometru.

Ako se u narednom periodu, a najkasnije do 20. decembra 2019. godine ne nađe kompromisan dogovor, pripremiće se generalni štrajk, saopšteno je i Sindikata učitelja HNK-a.

(Fena)