Studenti iz Udruženja “1 od 5 miliona” pozvali direktora RTS da govori na sljedećem protestu

Studenti iz Udruženja “1 od 5 miliona” predali su danas RTS-u pismo sa zahtjevom da njihovi predstavnici budu pozvani u neku od informativnih emisija, ili da direktor te RTV-kuće Dragan Bujošević i urednica i novinarka Olivera Jovićević gostuju i snime neku od emisija na protestima koji se već godinu dana svake subote organizuju u Beogradu. Predstavnica Udruženja “1 od 5 miliona” Valentina Reković rekla je novinarima ispred ulaza u zgradu RTS da pismo studenata nije zahtjev, već “podsjećanje RTS-u da treba da radi svoj posao, i da poštuje zakon”.

“Pošto je u posljednje vrijeme stvorena slika u javnosti da se RTS otvara, s obzirom na gostovanje rektorke Beogradskog univerziteta (Ivanke Popović), koja je govorila o plagijatu (ministra Siniše Malog), došli smo da podsjetimo da se to ne bi desilo da studenti nisu blokirali Rektorat. RTS nikada nije pozvao nijednog studenta da o tome govori u informativnom programu, a kada su izvještavali o blokadi Rektorata, snimali su ga kada u njemu nije bilo studenata”, kazala je Reković.

Ona je rekla da je tokom izvještavanja o posljednjoj protestnoj šetnji u Beogradu “RTS javio samo da studenti iz Udruženja neće više proteste prijavljivati policiji, što stvara pogrešnu sliku u javnosti”.

“U proteklih godinu dana, na protestima je 10.000 do 50.000 ljudi desetak puta prošetalo pored zgrade RTS-a. Da li smo svi mi građani drugog reda, pa da se o tome ne izvještava?”, pitala je Reković.

Predstavnica studenata iz Udruženja “1 od 5 miliona” Tea Vukadin rekla je novinarima da je danas upućen pisani poziv direktoru RTS Draganu Bujoševiću i Oliveri Jovićević da budu govornici na sljedećem protestu “1 od 5 miliona”.

“Ovo je poziv za Dragana Bujoševića da nam kaže kako je bilo biti prijatelj sa Slavkom Ćuruvijom, kako je bilo pisati recenziju za ‘Nenasilnu borbu u 50 tačaka’ Srđe Popovića, a kako je sjedeti sada sa Aleksandrom Vučićem. Želimo da dođe na Plato (kod Filozofskog fakulteta) i da nam ispriča sve to”, rekla je Vukadin.

Ona je podsjetila da će 8. decembra biti tačno godinu dana kako se svake subote održavaju protesti protiv vlasti uz povorke kroz centar Beograda i da bi zato predstavnici studenata trebalo da govore na javnom servisu.

“Ovo nije zahtjev, to je njihova dužnost: da poštuju Zakon o javnom informisanju”, kazala je Vukadin.

Prvi protest u Srbiji održan je 7. decembra u Kruševcu povodom prebijanja tadašnjeg lidera Ljevice Srbije Borka Stefanovića.

Protesti su potom u Beogradu, a zatim u stotinak mesta širom Srbije, dobili naziv “1 od 5 miliona” po izjavi predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da opozicija i građani “mogu da šetaju do mile volje, a da on nijedan zahtjev nikada neće ispuniti, makar da se skupi i pet miliona”, dok promjene mogu da očekuju tek ako ga smijene na izborima.

(Beta)