U belgijskom zoološkom vrtu na svijet došao bijeli nosorog

Mladunče bijelog nosoroga došlo je na svijet u belgijskom zoološkom parku Pairi Daiza, izvijestili su u ponedeljak njegovi zaposlenici, koji učestvuju u programu očuvanja ove ugrožene životinjske vrste.

Prekrasan mali mužjak na svijet je došao u ponedeljak, 25. novembra rano ujutro”, stoji u saopštenju Pairi Daiza. “Majka mladunčeta Madiba i mladunče su dobro”. Iz zooa su objavili da još jedna ženka u parku, Elie, skotna, a dolazak novog mladunca na svijet očekuje “krajem ove godine”.

U oba slučaja se radi o prirodnom začeću.

U saopštenju zoološkog vrta stoji da je južni bijeli nosorog izbjegao potpuno izumiranje u 20. vijeku, te se dodaje da broj primjeraka u divljini danas iznosi samo oko 20.000.

Drugoj podvrsti, onoj sjevernoga bijelog nosoroga uskoro prijeti izumiranje. Na čitavoj planeti postoje još samo dvije ženke. Posljednji mužjak, Sudan, uginuo je prošle godine.

Zbog krivolova i gubitka staništa, broj bijelih nosoroga strelovito opada, a uz navedeno je otežavajuća okolnost spor 2istem” razmnožavanja. Naime, ženke polno sazrijevaju sa 7 ili 8 godina starosti i svake dvije do tri godine okote jedno mladunče, nakon čak 16 mjeseci gestacije, prenosi Hina.

Kod nekih je vrsta nosoroga, uspješno provedena umjetna oplodnja, ali u zadnjih je petnaestak godina usljed kompleksnog načina razmnožavanja okoćeno manje od 10 jedinki,

(Fena)