Xi i Putin otvorili gasovod dužine 3.000 km između Kine i Rusije

Kineski predsjednik Xi Jinping održao je u ponedeljak videopoziv sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom, nakon što su dvojica šefova država bili svjedoci ceremonije otvaranja gasovoda, koji će transportovati gas između Kine i Rusije.

Kineski predsjednik Xi Jinping rekao je da Kina i Rusija uvijek trebaju biti iskreni i pouzdani strateški partneri i davati jedna drugoj čvrstu i snažnu stratešku podršku usred složenih i nestabilnih međunarodnih odnosa.

Xi je to kazao prilikom sastanka s ruskim sekretarom Vijeća bezbjednosti Nikolajem Patrushevim u Velikoj dvorani naroda u Pekingu, javila je Xinhua.

Putin je kazao da je to istorijski događaj, ne samo za globalno energetsko tržište, već prije svega za Rusiju i Kinu. Xi je naglasio da je ovaj projekat primjer saradnje dviju zemalja, od kojih će obe strane imati koristi.

Gazprom i kineski energetski koncern China National Petroleum Corporation potpisali su u maju 2014. godine 30.godišnji sporazum o isporuci gasa s Kinom nakon decenija pregovora. Izgradnja gasovoda, dugog 3.000 kilometara, započela je u septembru 2014. godine.

(Fena)