Biti političar – najunosniji posao u BiH

Jedno je sigurno, u BiH je unosno biti političar. Pokazali su to imovinski kartoni, koje je objavila Centralna izborna komisija. I dok se BiH u svijetu svrstava u nerazvijene i siromašne zemlje, njom hode milioneri. Političari čija je prijavljena vrijednost imovine procijenjena i na desetine miliona maraka.

Članovi najvišeg državnog organa vlasti Predsjedništva BiH nisu i najveći bogataši. Prema imovinskim kartonima, aktuelni predsjedavajući Željko Komšić ima svega 140.000 vrijednu imovinu. Član Predsjedništva Šefik Džaferović ima imovinu u vrijednosti 319.000. Najbogatiji u ovom trojcu je član Predsjedništva iz RS-a Milorad Dodik. Njegova imovina teška je preko dva miliona.

2Imovinski kartoni nemaju veliki smisao kada oni koji ih podnose ne moraju odgovarati za istinitost i potpunost tih podataka. Vidimo da je Dodik čak postao siromašniji tokom mandata pa je izgubio jednu kuću, u što sumnjam da je istina”, kaže politička analitičarka Ivana Marić.

Među parlamentarcima ima daleko bogatijih pojedinica. U državnom parlamentu, po bogatstvu prednjači Fahrudin Radončić. Njegova imovina dostigla je vrijednost od gotovo pet miliona. Za petama mu je Vojin Mitrović, SNSD-ovac, s nešto više od četiri miliona. Slijedi Enver Bijedić iz novoosnovane stranke Socijaldemokrata s oko milion i po maraka. Među onima čija je vrijednost imovine milion maraka je i SDP-ova Nada Mladina. U imovinskom kartonu Bakira Izetbegovića stoji da raspolaže imovinom od 230.000 maraka. Ima i onih čiji su kartoni ostali prazni jer su odbili da se o ovome izjasne, poput Dragana Čovića.

Na nižem nivou vlasti, federalnom, nalaze se i političari s desetinama miliona maraka bogatstva. Najbogatiji u Federalnom parlamentu je Azmir Husić, čija imovina dostiže vrtoglavih gotovo 60 miliona maraka. Slijede Suad Kaknjo s 11 miliona, te Elmedin Voloder osam i Eldin Vrače gotovo osam miliona.

“Neki od njih su taj novac zaradili prije politike. Međutim, većina njih su cijeli život u politici, nemaju ni dana rada u realnom sektoru, a vidimo da su postali milioneri. Političari imaju velike plate, ali ne toliko da mogu postati milioneri”, smatra Marić.

S obzirom na to da nemamo zakon o porijeklu imovine, nepoznanica je kako su političari došli do ovolikih iznosa bogatstva, ali je poznato da se ono svakog mjeseca uvećava za nove hiljade maraka. Podsjetimo da plata državnog poslanika dostiže i do 7.000 maraka. Za to vrijeme prosječna plata u našoj zemlji je 900 maraka. Očito su nam političari napravili dobar prosjek. Sve to u zemlji gdje potrošačka korpa iznosi 2.000 maraka.

(federalna.ba)