HNK: Herceg pozvao načelnike na zajedničko djelovanje po pitanju mladih

Dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNK-a, pozvao je gradonačelnike i načelnike gradova i opština u HNK-u na zajedničko djelovanje, kako bi što većem broju mladih osoba bilo omogućeno stipendiranje i subvencioniranje smještaja u studentske domove, te obavljanje jednogodišnjeg pripravničkog staža.

Podsjetio je na to kako je samo tokom ovoga mandata Vlada primila oko 600 mladih visokoobrazovanih pripravnika, a ujedno stipendira i subvencionira smještaj za oko 2.000 studenata.

Naglasio je kako ovih dana Vlada provodi postupak prijema 100 novih pripravnika, a na konkurs ih se prijavilo oko 600. Takođe, na nedavno raspisani konkurs za stipendiranje i subvencioniranje smještaja u studentske domove javio se izuzetno veliki broj studenata.

„Svjesni kako značajan broj prijavljenih neće biti u mogućnosti ‘odraditi’ pripravnički staž u Vladinim tijelima ili dobiti stipendiju i subvenciju smještaja u studentske domove, pozivamo i Vas da u sklopu aktivnosti jedinica lokalne samouprave, ukoliko to do sada niste učinili, provedete potrebne postupke i osigurate finansijska sredstva, kako bismo skupa što većem broju naših mladih omogućili stipendiranje, subvencioniranje smještaja ili stvorili preduslove za zaposlenje. Uvjeren sam u to kako samo zajedničkim naporima možemo osigurati još kvalitetnije obrazovanje mladih, te njihovo zapošljavanje i ostanak na našim prostorima“, stoji u dopisu, koga je predsjednik Herceg uputio gradonačelnicima i načelnicima jedinica lokalne samouprave u HNK-u.

(NovaSloboda.ba)