Kosovo sporazumom s Albanijom izlazi iz energetskog sistema Srbije

Kosovski i albanski elektrodistributeri KOSTT i OST potpisali su u ponedjeljak u Tirani ugovor o uspostavljanju zajedničkog energetskog sistema, kojim će se okončati desetljetna zavisnost Kosova o elektromreži Srbije, prenosi Hina pisanje kosovskih medija.

Sporazum je potpisan uz znanje Evropske mreže operatora prenosnih sistema električne energije (ENTSO), a očekuje se da će stupiti na snagu u aprilu 2020. godine.

Izvršni direktor KOSTT-a Ilir Shala istakao je da se potpisivanjem sporazuma “Kosovo odmaklo od Elektromreže Srbije (EMS) i postalo dijelom OST-a”.

“Ovo je istorijski sporazum za Kosovo i KOSTT, jer smo do sadam kao KOSTTm bili u okviru regulatornog bloka EMS (Srbija, Crna Gora i Sjeverna Makedonija)”, rekao je Sala.

“Potpisivanjem sporazuma i njegovom primjenom u aprilu 2020. godine definitivno se odvajamo od srpskog regulatornog prostora i postajemo dio regulatornog bloka s Albanijom“, dodao je.

Generalni direktor OST-a Skerdia Drenove rekao je da sporazum “stvara povoljne uslove za optimalno korištenje proizvodnih resursa unutar bloka”, prenose kosovski mediji.

Kosovo se odvojilo od Srbije 2008. godine. Beograd ne priznaje nezavisnost Kosova, ali se obavezao normalizovati odnose s Prištinom u sklopu pristupanja EU-u.

Srbija i Kosovo potpisali su 2015. godijne sporazum o upravljanju zajedničkom elektromrežom, ali sporazum nikada nije stupio na snagu. Obe strane prisvajaju mrežu na Kosovu, izgrađenu dok je Kosovo bilo dio Srbije.

(Fena)