Oblačno sa snijegom i kišom

Jutros je u Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme. Snijeg pada u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima, a kiša pada na jugu zemlje.

Temperature vazduha izmjerene u 07 sati: Bjelašnica -9 stepeni, Ivan Sedlo i Sokolac -4, Drvar i Sarajevo -1, Bugojno, Gradačac, Jajce, Livno, Prijedor, Sanski Most, Tuzla i Zenica 0, Banja Luka, Bihać i Zvornik 1, Grude 5, Mostar i Široki Brijeg 6, Stolac 7, Neum 8 stepeni.

Danas prije podne oblačno sa snijegom u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima, a na jugu kiša. Od poslijepodnevnih sati u Bosni djelomično smanjenje oblačnosti, a u Hercegovini razvedravanje.

Vjetar u Bosni slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. U Hercegovini umjereno jaka bura.

Najviša dnevna temperatura vazduha između 0 i 5, na jugu zemlje do 10 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prgnoza

Tmurno i hladno vrijeme praćeno padavinama loše će djelovati na većinu populacije.

Tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata biće izraženije.

Neophodno je umanjiti aktivnosti i posvetiti pažnju primjerenom oblačenju.

Osjćaj hladnoće dodatno će se pojačati usljed povećanog sadržaja vlage u vazduhu.

—–

BIHAMK

Oprez zbog ugaženog i raskvašenog snijega na kolovozu

Ugaženog i raskvašenog snijega na kolovozu ima u višim predjelima, pa vozače pozivamo na pojačan oprez. Izdvajamo putne pravce Semizovac-Olovo-Kladanj, Mokro-Rogatica, Trnovo-Dobro Polje, Prozor-Gornji Vakuf, Vlasenica–Han Pijesak-Sokolac i Turbe-Banja Luka, kao i puteve na području Livna, Kupresa, Bosanskog Grahova, Drvara i Glamoča.

Na putnom pravcu Livno-Šuica dodatne poteškoće stvara jak vjetar koji formira sniježne nanose.

Na dionici autoputu A-1 Sarajevo sjever –Sarajevo zapad na snazi je ograničenje brzine na 80 km/h, dok je na dionici Sarajevo zapad –Tarčin brzina ograničena na 60 km/h.

Zbog niskih temperatura upozoravamo i na moguću poledicu, posebno u višim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima.

Na svim dionicama savjetujemo maksimalno opreznu vožnju i podsjećamo da je na snazi zakonska obaveza posjedovanja zimske opreme.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, tokom dana saobraća se dvosmjerno od 05 do 21 sat. U vremenu od 21 sat do 00,30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je u vremenu od 00,30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase koriste obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona preusmjeravaju se na alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Zbog zimskih uslova za vožnju u Hrvatskoj, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na graničnom prelazu Izačić.

Iz bezbjedonosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)