Predsjedništvo BiH u zvaničnoj posjeti Sloveniji

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Milorad Dodik će 4. i 5. decembra boraviti u zvaničnoj posjeti Republici Sloveniji, saopšteno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

U srijedu, 4. decembra, u čast dolaska članova Predsjedništva BiH, na Kongresnom trgu u Ljubljani, biće upriličena ceremonija svečanog dočeka s vojnim počastima, gdje će ih dočekati predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor. Nakon svečanog dočeka, vijence će položiti predsjedavajući i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine na Spomenik žrtvama ratova (na Kongresnom trgu), a potom će s predsjednikom Republike Slovenije svečano otkriti Klupu prijateljstva.

Poslije toga, u Predsjedničkoj palati biće održan susret članova Predsjedništva BiH s  predsjednikom Republike Slovenije, a potom će biti održana konferencija za novinare, kojima će se obratiti predsjedavajući  Predsjedništva BiH Željko Komšić i predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Protokolom posjete predviđen je i susret s predsjednikom Državnog zbora Republike Slovenije Dejanom Židanom.

Članovi Predsjedništva BiH posjetiće Međunarodni fond za razminiranje i pomoć žrtvama mina (ITF) i razgledati izložbu fotografija „Deset godina rada ITF-a u Bosni i Hercegovini na polju deminiranja“, a uveče će biti održana svečana večera, koju u čast predsjedavajućeg i članova Predsjedništva BiH priređuje predsjednik Republike Slovenije.

U četvrtak, na Novoj univerzi biće održana predavanja članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, te predsjednika Republike Slovenije Boruta Pahora i članova akademske zajednice na temu „Pogledi/stajališta na ustavnopravna pitanja Bosne i Hercegovine“. Poslije toga, biće održan sastanak zvaničnih delegacija Bosne i Hercegovine s delegacijom Vlade Republike Slovenije, na čelu s  predsjednikom Vlade Marjanom Šarecom.

S. R.

(NovaSloboda.ba)